Ilustrační fFoto: Flickr

Česká Lípa chce lékaře přilákat na příspěvek až půl milionu korun

Česká Lípa vypsala dotační program, kterým chce přilákat nové zubaře, oční lékaře, revmatology i praktické lékaře a pediatry. Získat mohou až půl milionu korun na zřízení svých ordinací. ČTK o tom včera informoval mluvčí města Václav Šámal.

 

Podpora je určená pro obory, ve kterých je v sedmatřicetitisícovém městě nedostatek lékařů. „Chceme podpořit zřizování nových lékařských praxí tam, kde pacienti dlouho čekají na ošetření, neboť stávající lékaři mají plné kapacity nebo kde už reálně hrozí odchod lékařů do důchodu,“ uvedla starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Problém je třeba sehnat revmatologa. „Je tady jedna doktorka v důchodu, která už chtěla končit, ale nemá náhradu,“ řekla ČTK krajská zástupkyně Sdružení praktických lékařů ČR a praktická lékařka z České Lípy Irena Moravíková. Dlouhé objednací lhůty od čtvrt do půl roku jsou u očních lékařů, nedostatek je zubařů.

Region by potřeboval také více praktických lékařů. „Je pravda, že z lékařů co znám, tak mnoho z nich nepřijímá nové pacienty,“ uvedla Moravíková. Ještě horší situace je podle ní u pediatrů a výhled není optimistický. „Protože věkový průměr je relativně vysoký a náhrada příliš není,“ dodala. Podle statistik, které má město k dispozici, je průměrný věk lékařů v těchto oborech kolem 57 let.

Zda dotační program města pomůže, si není Moravíková jistá. „Může to být lákadlo, ale nevěřím, že by šlo lékařům tolik o peníze. Je to náročná práce, pacientů je hodně,“ uvedla.

Město má v dotačním programu pro lékaře připraveny tři miliony korun. Žádosti bude přijímat od 6. do 24. srpna. Podmínkou pro získání dotace bude závazek minimálně 20 ordinačních hodin týdně rozložených do pěti pracovních dnů. Z dotace bude moci lékař pokrýt až 80 procent nákladů spojených s otevřením ordinace, maximálně však z programu bude moci získat 500.000 korun.

Problémy s nedostatkem lékařů mají i další místa v Libereckém kraji. Bez dětského pediatra jsou od března Doksy u Máchova jezera, dlouhodobě se je nedaří sehnat také například v Chrastavě u Liberce či ve Frýdlantském výběžku. Problémy jsou i v dalších oborech, třeba Semily hledají zubaře.

-čtk-