Ivo Beneda. Ještě stále státní tajemník ministerstva zdravotnictví. Muž, kterého kritizovali tři ministři zdravotnictví i velká část zaměstnanců. Foto: Koláž ZD

Státní tajemník ministerstva zdravotnictví Beneda rezignoval. Vláda jeho odchod schválila

Dlouhodobě kritizovaný státní tajemník na ministerstvu zdravotnictví Ivo Beneda poslal minulý týden státnímu tajemníkovi v ministerstvu vnitra Josefu Postráneckému, který je nejvyšším státním úředníkem, žádost o své odvolání k 30. 11. Vzhledem k tomu, že státní tajemníky jmenuje a odvolává vláda, postoupil Postránecký tuto žádost vládnímu kabinetu. Beneda byl notně kritizován za ochromení ministerstva zdravotnictví, a to nejen stávajícím ministrem ale i jeho předchůdci, stejně jako premiérem, a proto se dalo očekávat, že kabinet dnes jeho žádosti vyhoví. Benedovu rezignaci má Zdravotnický deník k dispozici.

Státní tajemník na ministerstvu vnitra a nejvyšší státní úředník – Josef Postránecký, který řídí celou státní službu, dostal v pátek překvapivý dopis. Jeho kolega z ministerstva zdravotnictví – Ivo Beneda v něm žádá o své odvolání z místa státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jeho žádost dnes vláda schválila, což se dalo předpokládat, protože si na jeho působení stěžoval jak stávající ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) tak i jeho vládní a stranický šéf Andrej Babiš. Chování státního tajemníka vadilo nejen politikům, ale i úředníkům ministerstva. Když úředníci vyplňovali  anonymní dotazníkový průzkum spokojenosti zaměstnanců ministerstva zdravotnictví, jeden z nich napsal: Největší problém ministerstva zdravotnictví? Beneda, Beneda a ještě jednou Beneda! – podrobně jsme o tom psali ve Zdravotnickém deníku letos na konci února. V květnu pak ministr Adam Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstva, později vyplynulo najevo, že si na něj stěžoval i Vojtěchův předchůdce Miloslav Ludvík (ČSSD). Kritiku ministrů zahájil již Svatopluk Němeček (ČSSD), který Benedovi poslal vytýkací dopis již na konci listopadu 2016 – podrobně jsme psali v tomto textu.

Benedova rezignace přichází poté, co v Poslanecké sněmovně prošla novela zákona o státní službě, která do budoucna umožní ministrům jednodušší odvolávání státních tajemníků. Zákonu se přezdívá „Lex Beneda“, neboť jedním z argumentů pro jeho přijetí bylo právě Benedovo působení na MZd, kde se dostával do střetů s ministry i úředníky. Ti proti němu dokonce sepisovali petice. Benedu opakovaně kritizoval i premiér Andrej Babiš. Za působení Benedy ve funkci státního tajemníka se opakovaně nedařilo naplňovat personální stavy MZd. Beneda měl také vypisovat výběrová řízení na klíčové úřednické posty bez součinnosti s ministry. Státním tajemníkem Benedu, který na MZd působil v pozici šéfa personálního odboru, jmenovala do funkce vláda Bohuslava Sobotky, v níž byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček.

-red-

O státním tajemníku Benedovi Zdravotnický deník psal:

Jaký je největší problém ministerstva zdravotnictví? Beneda, Beneda a ještě jednou Beneda! 

Úředníci píší ministrovi: Státní tajemník Beneda nekomunikuje, neřeší stížnosti a brání nám v práci 

Irena Storová bude od 1. července ředitelkou SÚKL 

Vláda má problém, Evropské komisi se nelíbí navrhované změny ve služebním zákoně. Narazila i…

Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstva 

Porozumět Benedovi vyžaduje značné úsilí, napsal exministr Ludvík. Nečinný státní tajemník se ale dál… 

Postránecký zrušil usnesení Benedy: Storová se dál může ucházet o post šéfky SÚKL 

Špatné hodnocení tajemníka Benedy? Superúředník o něm nechce slyšet, exministr mluvit