Staronový ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra MUDr. David Kostka. Správní rada jej zvolila v pátek jednohlasně. Foto: archiv

Ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra bude další čtyři roky David Kostka

Správní rada Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ČR (ZP MV ČR) na svém pátečním zasedání jednohlasně potvrdila ve funkci dosavadního ředitele Davida Kostku, a to na další čtyři roky.  Lékař Kostka přesvědčil radu celkovou výbornou kondicí, v níž se pojišťovna nachází, provedenými organizačními změnami i plány budoucího rozvoje. „Chceme být zdravotní pojišťovnou stabilní a proklientskou, která nemá žádné problémy se smluvními partnery. Samozřejmě musíme být inovativní, což mimo jiné znamená podílet se aktivně na digitalizaci a rozšiřovat programy pro náš základní kmen, což jsou policisté a hasiči,“ řekl po volbě pro Zdravotnický deník staronový ředitel.

 

David Kostka také uvedl, že v ZP MV ČR dokončili reorganizaci divizí a nyní finišují reorganizaci ředitelství, tak „aby to bylo zrcadlově proti sobě“. Podle ředitele tyto změny realizují do konce roku. „Personálně jsme stabilizovaní, tam už další změny nechystáme,“ dodal.

Ředitel nám také prozradil, co před volbou zajímalo členy správní rady. „Pokládali celkem logické otázky, které odráží to, co ministerstvo hlásá. Byl tam dotaz na PCG, kde jsme představili programy pro diabetiky a hypertroniky, chystáme další programy k obezitě, onkologickým onemocněním a civilizačním chorobám (Pharmacy-based Cost Groups –PCG – je klasifikace, která zařazuje pojištěnce do několika desítek skupin podle jejich chronické preskripce za účelem predikovat spotřebu zdravotní péče – poznámka redakce). Zajímala je podpora primární péče. Chceme praktiky pro dospělé i pro děti a zubaře zvýhodňovat bonusy tam, kde vyjdou vstříc našim požadavkům. Provedeme i analýzu věkového rozložení těchto lékařů v terénu, aby pak neodcházelo k neočekávaným výpadkům, chceme tedy více předvídat a také se chceme napojit na atestační programy IPVZ tak, abychom věděli, kdy kdo bude atestovat s tím, že bychom takové lékaře oslovili s nabídkou poměrně slušné smlouvy,“ sdělil nám David Kostka. Blíže jsme ředitele ZP MV ČR představili ve Zdravotnickém deníku na podzim v rozhovoru Zdravotnictví je třeba restrukturalizovat, ale nejde to bez dohody, upozorňuje ředitel Kostka.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR je s 1,3 miliony klientů druhou největší zdravotní pojišťovnou u nás.

Podle Zákona je volen ředitel zdravotní pojišťovny na čtyři roky, a to správní radou. Také samotnou správní radu ZP MV ČR čekají volby, jsou vyhlášeny na letošního 6. června. Správní radu zaměstnanecké pojišťovny tvoří 5 členů jmenovaných vládou a 10 členů volených z řad pojištěnců této pojišťovny (z toho 5 členů je voleno z kandidátů předložených reprezentativními organizacemi zaměstnavatelů a 5 členů je voleno z kandidátů předložených reprezentativními odborovými organizacemi). Členy Správní rady jmenované vládou jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra zdravotnictví.

Tomáš Cikrt