Zájemci o místo jednatele v boskovické nemocnici se mohou přihlásit do 7. června, jmenování nového jednatele by mělo být na pořadu v letních měsících. Foto: Facebook/Nemocnice Boskovice

Boskovická nemocnice by nového šéfa mohla mít v létě

Městská Nemocnice Boskovice hledá nového jednatele. Radní města už schválili podmínky výběrového řízení. Zájemci o místo se mohou přihlásit do 7. června, jmenování nového jednatele by mělo být na pořadu v letních měsících. Na tiskové konferenci to včera řekl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Předchozí jednatel Miloš Janeček k 31. březnu ve funkci skončil. Nemocnici zatím vede Janečkův zástupce Dan Štěpánský.

 

„Pokud vše půjde hladce, jmenování by mohla řešit rada města 1. července. Pokud ne, přepokládám, že by se mohlo konat nějaké mimořádné jednání rady v červenci tak, aby nejpozději od 1. srpna měla nemocnice jednatele,“ uvedl starosta.

Někdejší ředitel Úrazové nemocnice v Brně a bývalý senátor za ČSSD Miloš Janeček nemocnici vedl od prosince 2015, jmenovala ho předchozí městská rada pod vedením sociálních demokratů. Rada města je zároveň valnou hromadou nemocnice. Radní tehdy o několik měsíců dříve odvolali z funkce jednatele nemocnice Dana Navrátila pro ztrátu důvěry. Navrátil funkci získal o dva roky dříve, kdy město vedla koalice v čele s ODS. Spolu s ním tehdy přišel o práci i náměstek pro ekonomiku a někdejší ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Radní zrušili jeho pracovní místo.

Janeček skončil k 31. březnu, požádal o uzavření dohody o ukončení funkce. „S panem Janečkem jsme měli několik rozhovorů o nemocnici, o jejím směřování, bavili jsme se, jaké jsou její nejbližší cíle. Pan Janeček mi oznámil, že nejsme úplně na jedné vlnové délce a že požádá o ukončení výkonu funkce, což učinil,“ uvedl už dříve starosta. Zároveň vyloučil, že by šlo o záměr uvolnit místo pro Julínka, s nímž je nemocnice ve sporu o náhradu mzdy. Julínek se svou výpovědí nesouhlasil a věc dal k soudu, který vyhrál. Po nemocnici chce nyní náhradu ušlé mzdy, ve hře zůstává i mimosoudní vyrovnání.

Byl to právě Julínek, kdo Janečka v září 2007 odvolal z funkce ředitele brněnské Úrazové nemocnice. Janeček nesouhlasil s Julínkovým záměrem Úrazovou nemocnici zrušit. Následně se Janeček v Brně účastnil senátních voleb a porazil v nich kandidáta ODS, jímž byl někdejší brněnský primátor Petr Duchoň (ODS).

Nemocnice Boskovice funguje pro spádovou oblast okresu Blansko, tedy zhruba pro 110.000 obyvatel. Lékaři v ní ročně provedou kolem 320.000 ošetření.

-čtk-