V Ostravě nabízí v případě krizové události psychosociální intervenční pomoc od roku 2011. Foto: Wikipedie

Po střelbě v Ostravě zdravotníci psychicky pomáhali asi 200 lidem

V souvislosti se střelbou v ostravské Fakultní nemocnici, kvůli které přišlo o život šest lidí, poskytli zdravotníci v úterý psychickou pomoc zhruba 200 lidem. Šlo o svědky události i zaměstnance nemocnice. Asi 130 dotazů zaznamenala do včerejšího poledne speciálně zřízená krizová linka, řekla novinářům náměstkyně ředitele nemocnice pro ošetřovatelskou péči Andrea Polanská.

Systém psychosociální intervenční pomoci (SPIS) má dvě oblasti. Tzv. peeři jsou zdravotníci, kteří poskytují péči svým kolegům, jež událost zasáhla. Interventi pomáhají rodinám zasažených lidí, případně pozůstalým. „Tým jsem aktivovala ihned po té situaci, která nastala. Všichni mí kolegové jsou stále v terénu a poskytují péči jak zdravotníkům, tak civilistům,“ řekla Polanská.

U svědků úterního zločinu se podle ní projevuje akutní stresová situace. „Oni se potřebují zorientovat, potřebují mít zázemí, základní potřeby, teplo, tekutiny, zanalyzovat tu situaci, popovídat si o tom, zpracovat to a svým způsobem uzavřít. Není to jednoduché. To slovo neznamená, že si o tom popovídáme, uzavřeme to, ale ten člověk odchází s tím, že s ním někdo pracoval, že na to není sám,“ řekla Polanská, která je také interventkou.

Reakce lidí je podle ní velmi individuální. „Někdo přijde, začne plakat hned, má hysterii, má akutní stresovou reakci. Někdo zvládá dva, tři dny, dělá, že nepotřebuje pomoc. Někdo se vám sesype za půl roku. Někdo využije pomoc, a přesto všechno s ním musíme nadále pracovat a pak je i v péči psychologů a někdy bohužel i psychiatrů,“ řekla Polanská.

Fakultní nemocnice poskytuje tuto službu od roku 2011. V současnosti má osm peerů a 15 interventů. Zkušenosti mají podle náměstkyně velké, protože zažili pád mostu ve Studénce, kvůli kterému v roce 2008 zemřelo osm lidí a desítky byly zraněny, i další tragické události.

Nemocnice v úterý ve 13:00 zřídila i krizovou linku. Podle Polanské se totiž přes veškeré úsilí intervenčního týmu a všech složek záchranářů mohlo stát, že se někomu z lidí přítomných události pomoci nedostalo, protože třeba z nemocnice odešel. „Dnes už jsou na linku spíše dotazy na darování krve a číslo konta, kde by lidé mohli poskytnout i finanční podporu,“ řekla náměstkyně.

Zdravotníci rozdávali i kontakt na peery, jejichž pomoc je anonymní. „Jsme pomáhající profese a není to tak dlouho, kdy se říkalo, že pomáhající profese nepotřebuje pomoc. Ale jsme lidé, nejsme jenom hrdinové,“ řekla Polanská.

Od čtvrtka využije nabídku od kolegů z celé republiky a nemocniční tým peerů posílí. „Teď si myslím, že gro bude ta peerovská podpora pro zdravotníky, a peerů mám osm, takže určitě využijeme podporu dalších peerů a psychologů,“ řekla Polanská.

V čekárně na poliklinice nemocnice v úterý dvaačtyřicetiletý muž z Opavska zastřelil šest lidí a tři zranil, jedna žena je v kritickém stavu. Policie střelce za několik hodin vypátrala, před jejím zásahem se ale sám zastřelil.

-čtk-