Nemocnice roku 2019. Foto: www.nemst.cz

Zdravotní pojišťovnou roku je podle Health Care Institutu VZP, Nemocnice roku stojí ve Strakonicích

Zdravotní pojišťovnou letošního roku je podle hodnocení neziskové organizace Health Care Institut (HCI) největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Druhé místo získala nejmenší pojišťovna Zdravotní pojišťovna Škoda. Nemocnicí roku se stalo zařízení ve Strakonicích. Druhá je Vojenská nemocnice Olomouc. Výsledky byly včera vyhlášeny na odborné konferenci Efektivní nemocnice, kterou HCI pořádá.

Sedm českých zdravotních pojišťoven hodnotili ředitelé nemocnic, ambulantní lékaři a pojištěnci. Právě u nich nejvíce bodovala VZP, jejich hlas měl na výsledku šedesátiprocentní podíl. „Těší nás, že jsme uspěli zrovna v hodnocení pojištěnců, protože jsme tu pro ně,“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Z dílčích kategorií pojišťovna získala ocenění také za svou online komunikaci. Podle Kabátka to bylo překvapivé, protože ji nepovažuje za nejsilnější stránku pojišťovny.

Za největší zdravotní pojišťovnou VZP, která má mezi klienty asi 60 procent Čechů, skončila Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která je s přibližně 60.000 pojištěnci naopak nejmenší a působí především v regionech s výrobními závody Škoda Auto, tedy především na Mladoboleslavsku. Třetí příčku obsadila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je v Česku třetí největší. Stejné pořadí hodnotitelé a porota stanovili i loni.

Ředitelé nemocnic vyhodnotili jako nejlepší Zaměstnaneckou pojišťovnu Škoda, stejně hlasovali ambulantní lékaři. Hodnocení pojišťoven z pohledu pojištěnce kombinovalo dotazníkové šetření a kontakt fiktivních klientů s pojišťovnou jak na pobočce, tak prostřednictvím telefonu či e-mailu. Nejlépe prošla VZP.

Pořadatelé hodnotili ještě preventivní programy pojišťoven pro děti a dorost a finanční stav pojišťoven. Preventivní programy má podle poroty nejlepší pojišťovna Škoda.

V hodnocení finančního zdraví, kde byly posuzované reálné údaje za loňský rok, zvítězila Zdravotní pojišťovna Škoda, za ní se umístila druhá nejmenší RBP (dříve Revírní bratrská pokladna) spojená v minulosti především s regiony s těžbou uhlí. Třetí skončila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna sídlící v Ostravě.

Hodnotilo se 106 ze 154 nemocnic

Nemocnicí roku se stala nemocnice ve Strakonicích zřizovaná Jihočeským krajem. Druhá je Vojenská nemocnice Olomouc, která loni vyhrála. V Česku je 154 nemocnic. Asi 30 zřizuje přímo ministerstvo zdravotnictví, jsou mezi nimi nemocnice fakultní a psychiatrické. Ostatní zařízení jsou krajská, městská nebo vlastněná soukromými firmami.

Oceněná strakonická nemocnice ročně přijme k hospitalizaci asi 14.000 pacientů a provede 130.000 ambulantních ošetření ve více než 40 ambulancích. Ročně se v tamní porodnici narodí 700 až 800 dětí, je provedeno 5000 operací a 9000 hemodialýz pacientům, kterým nefungují ledviny. Zaměstnává přes 550 lidí, pětina jsou lékaři. Jihočeský kraj zřizuje také nemocnice v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích a Táboře.

Loni zvítězila v soutěži Vojenská nemocnice Olomouc, letos byla druhá a v roce 2017 třetí. Na třetím místě skončila Úrazová nemocnice v Brně.

Do absolutního výsledku se promítlo hodnocení nemocnice pacienty lůžkových oddělení nebo ambulancí a zaměstnanci. Experti hodnotili také finanční zdraví nemocnic, zaměřovali se na jejich hospodaření včetně zadluženosti, včasné hrazení pohledávek, investice do budov a majetku nebo průměrné mzdy v nemocnici.

Potřebné podklady měli hodnotitelé od 106 nemocnic z 154 celkových. Čerpali například z účetních uzávěrek zveřejněných v obchodním rejstříku. Majetek hodnocených nemocnic je 132 miliard korun a tržby 134 miliard korun. Celkově zaměstnávají 114.000 lidí.

Roli v hodnocení hrála i průměrná mzda, v hodnocených nemocnicích byla loni 41.500 korun. Za tři roky se zvýšila o více než třetinu. Nejvyšší, přes 54.000 korun měsíčně, byla loni v pražské Nemocnici Na Homolce. Na konci loňského roku byla česká průměrná mzda 31.885 korun.

Mezi nemocnicemi hodnotitelé vybrali jako finančně nejzdravější krajskou Nemocnici České Budějovice. Mezi fakultními pak uspěla FN Hradec Králové. „Za posledních 30 let naše nemocnice nikdy nebyla v negativním hospodářském výsledku,“ řekl po ocenění ředitel královehradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička. Mezi desítkou fakultních nemocnic ale tvoří spíš výjimku. Jen na lécích loni dlužily státní nemocnice dodavatelům po splatnosti více než miliardu korun.

Nemocnice hodnotili také pacienti a zaměstnanci. V hlasování zaměstnanců zvítězila z fakultních zařízení FN Brno, z ostatních absolutní vítěz – Nemocnice Strakonice zřizovaná Jihočeským krajem.

Hospitalizovaní nejlépe hodnotili FN v Motole. Podle jejího ředitele Miloslava Ludvíka (ČSSD) pacienti chodí rádi do hezkých, opravených nemocnic. Mezi ostatními pacienti vybrali Karvinskou hornickou nemocnici. Ambulantním pacientům nejvíc vyhovuje Všeobecná fakultní nemocnice a Domažlická nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem.

HCI hodnotil podruhé i online komunikaci nemocnic, tedy jejich webové stránky a profily na sociálních sítích. Jako nejlepší vybral podruhé Fakultní nemocnici Brno a Stodská nemocnice spadající pod Nemocnice Plzeňského kraje.

-čtk-