Skupina Sanofi vytvoří novou společnost, která ve Francii obnoví výrobu aktivních chemických látek, které jsou součástí běžných léků. Foto: Pxfuel

Sanofi obnoví výrobu účinných látek v Evropě. Kvůli koronaviru a závislosti na Číně

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi už nechce dále spoléhat na dovoz léků z Číny nebo Indie. Vytvoří proto novou společnost, která obnoví výrobu aktivních chemických látek, které jsou součástí běžných léků. A to přímo ve Francii.

 

Když ovládáte zásobování léky, ovládáte svět. To jsou slova Rosemary Gibsonové, spoluautorky knihy China Rx: Exposing the Risks of America’s Dependence on China for Medicine, v níž varuje Spojené státy před závislostí na dodávkách léků z Číny. Gibsonová je mimo jiné spolupracovnicí Hastingsova centra, amerického bioetického výzkumného institutu. Podle ní je závislost na Číně „skrytou a přehlíženou hrozbou pro národní zdravotní bezpečnost, ekonomickou prosperitu a národní bezpečnost obecně“.

Podle amerického Úřadu pro bezpečnost potravin a léčiv se do USA dováží bezmála devadesát procent aktivních farmaceutických látek, které se vyrábějí v zámoří, převážně v Číně. Stejný úřad v souvislosti s epidemií koronaviru kontaktoval kolem dvaceti amerických farmaceutických firem, aby ověřil, zda mají dostatečnou zásobu léků, respektive zda a nakolik váznou dodávky hlavních ingrediencí, které se vyrábějí v Číně.

V podobné, i když komfortnější, pozici se nachází také Evropská unie. V této souvislosti ministr zdravotnictví SRN Jen Spahn varoval, že na Evropu může dolehnout nedostatek léků, pokud bude epidemie v Číně trvat příliš dlouho. Tím spíše, že v nejvíce zasažené čínské provincii Chu-pej výroba účinných látek stojí. Ostatně kvůli koronaviru se v polovině února narychlo v Bruselu sjeli ministři zdravotnictví EU, aby zhodnotili situaci a ujasnili postup členských zemí pro případ, že by se virus v Evropě začal ve větším měřítku šířit.

Sanofi založí firmu

Jedna z prvních evropských farmaceutických firem, která na vzniklou situaci reaguje, je francouzská skupina Sanofi. Ta minulý týden oznámila záměr založit dceřinou společnost, která začne vyrábět aktivní chemické látky, jež jsou součástí běžných léků. Chce tím alespoň trochu zmírnit závislost evropského farmaceutického trhu na dodávkách těchto látek z Číny a Indie.

Sanofi rovněž plánuje v dohledné době poslat společnost na burzu a už dnes plánuje, že by její obrat mohl do roku 2022 překročit hranici jedné miliardy eur. „Potřeba takové firmy se začíná dostávat do středu pozornosti s tím, jak epidemie nového typu koronaviru ohrožuje dodavatelské farmaceutické řetězce,“ uvedl Paul Hudson, výkonný ředitel skupiny Sanofi pro portál Statnews.com.

Hudson upozornil, že momentálně pochází až šedesát procent aktivních farmaceutických látek z Číny a třináct procent z Indie. „Farmaceutický průmysl musí být schopen vyrábět aktivní složky léků v Evropě. A když už to máme dělat, dělejme to pořádně,“ dodal šéf Sanofi.

Nově vznikající firma by měla zajistit produkci aktivních látek primárně pro Sanofi, která z nich bude vyrábět finální léky. Nicméně šest provozoven, které budou tvořit jádro dceřiné společnosti Sanofi, dodává aktivní látky také asi šesti stovkám odběratelů mimo skupinu Sanofi. Tyto provozovny jsou umístěny v Evropě, z toho dvě přímo ve Francii. „Není důvod si myslet, že provozy, které jsou schopny dodávat pro různé partnery, nebudou schopny růst, když budou fungovat jako samostatná jednotka,“ dodal Hudson k záměru Sanofi vytvořit tento druh dceřiné společnosti.

Ostatní se přidají

Ve společnosti, která zatím nemá oficiální název, bude Sanofi zaměstnávat více než tři tisíce lidí. Ačkoli Sanofi již zveřejnila odhad tržeb do roku 2022, aktuální obrat neuvedla. Francouzská farmaceutická skupina si ve své dceřiné firmě ponechá asi jen třicetiprocentní podíl a i nadále bude jejím významným odběratelem.

Ačkoli vývoj nových léků je obecně velmi lukrativní, výroba chemických komponent pro tyto léky může být stejně dobrý byznys. Jde totiž o trh podobný trhu se strategickými komoditami typu ropa nebo zemní plyn, který je rovněž jako u nerostných surovin ovlivňovaný výkyvy v zásobách, respektive dodávkách. Tedy i krátkodobý nedostatek může vystřelit ceny aktivních chemických látek vzhůru, což pak výrazně zvyšuje ziskovost celého odvětví.

Podobnou cestou jako Sanofi se hodlají vydat i další farmaceutické skupiny, nikoli ovšem přímo v reakci na momentální koronavirovou epidemii. Americký Pfizer už loni v létě oznámil, že bude i nadále vyrábět své původní patentově chráněné léky jako generika. V únoru obdobné prohlášení vydali jeho konkurenti, Merck a GlaxoSmitKline.

Petr Musil