Chrudimské centrum duševního zdraví rozšíří síť již 21 fungujících center v ČR. Foto: Pixabay

V Chrudimi zahájí provoz Centrum duševního zdraví

V pondělí začne v Chrudimi fungovat Centrum duševního zdraví, které otvírá organizace Péče o duševní zdraví, z. s. Pomůže lidem, kteří mají schizofrenii, bipolární poruchu či deprese. Nejbližší Centra duševního zdraví jsou již v Pardubicích a Hradci Králové, uvedla organizace v tiskové zprávě.

Kvůli nouzovému stavu bude mít centrum komplikovanější začátek. Tým se rozdělí na dvě skupiny, porady budou v on-line prostředí. „Musíme také přijmout přísnější hygienická opatření pro kontakt s klienty,“ uvedl odborný ředitel centra Martin Halíř.

Centrum je určené klientům, kteří potřebují dlouhodobou péči, lidem v krizových situacích s akutními psychickými obtížemi či s rizikem rozvoje duševního onemocnění.

V zařízení budou pracovat sociální pracovníci, zdravotní sestry, psychiatr, psycholog, peer konzultant, což je člověk s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. Mohou se na ně obrátit pacienti, jejich příbuzní, ale také lékaři, zástupci obcí nebo integrovaného záchranného systému.

Centrum se otevře na na adrese střediska Péče o duševní zdraví a rozšíří jeho služby o zdravotní péči. Tým bude pracovat převážně v terénu. „Za klienty jezdíme domů, do psychiatrických nemocnic nebo se s nimi setkáme například v kavárně či parku,“ řekla vedoucí centra Věra Pinkasová.

Zdravotníci budou řešit aktuální zdravotní stav klientů, dávkování léků či terapii a sociální pracovníci pak vztahy v rodině, práci, bydlení nebo naplnění volného času.

V ČR je již 21 center. Jejich vznik ke podpořen z prostředků Evropské unie. Chrudimskému centru dotace uhradí 18 měsíců provozu. Následně bude hrazené z dotací sociální oblasti a platbami veřejného zdravotního pojištění. Národní akční plán pro duševní zdraví předpokládá, že v ČR do roku 2030 vznikne stovka center.

-čtk-