Tereza Nagyová je bloggerka a zakladatelka komunitního projektu Nejsem tabu, jehož cílem je měnit pohled na stomii a také lidi, jenž s ní žijí. Foto: Nejsemtabu.cz

Sex patří do života se stomií. Pro případ potíží existuje pomoc, zásadní je ale říct si o ní

Pocity studu, obavy, nejistota ohledně vlastního těla i strach, jak mě přijme (potenciální) protějšek, to běžně zažívají lidé se stomií, zejména krátce po zákroku, kdy si teprve zvykají na změny, kterými prošli. Samotná přítomnost stomie ale není důvodem k rezignaci na sexuální život, a to bez ohledu na věk. Přesto je téma sexuality stomiků stále vnímáno jako něco nepatřičného či dokonce tabu, což ještě více komplikuje situaci samotných pacientů i pacientek a brání jim ve vyhledání odpovídající pomoci. Ta přitom existuje také v Česku, jen o ní řada lidí stále neví nebo se stydí ji vyhledat. I když nemusí, přichází tak o radost nejen ze sexu, ale mnohdy i o pocit blízkosti.

 

„Chtěla jsem, aby mě někdo objal a řekl mi, že to zase bude dobrý, že jsem ještě pořád krásná a přitažlivá holka. Jenže jsem se ve svých 25-ti letech bála odmítnutí, znechucení, lítosti. Byl to pro mě sisyfovský úkol, který jsem se rozhodla překonat, protože mě prostě nic nezastaví. Rozhodně jsem nehodlala do konce života nesouložit jen kvůli tomu, že jsem se styděla za svoje nové tělo,“ tak popisuje své pocity v úvodní kapitole příručky Sex se stomií Tereza Nagyová, bloggerka a zakladatelka komunitního projektu Nejsem tabu, jehož cílem je měnit pohled na stomii a také lidi, jenž s ní žijí. Jako mladá žena, do jejíhož života vstoupila stomie v důsledku Crohnovy choroby, se snaží ukázat, že i když žije s určitými omezeními, neznamená to, že by se musela vzdát radosti a potěšení, včetně toho, jenž pramení ze sexu. O vývodu mluví otevřeně a zároveň velmi prakticky. Mimo jiné se rozhodla vytvořit hezké a zároveň funkční prádlo pro stomiky pod vlastní značkou MyPouch. To má zvýšený pas, tedy zakryje jizvy na břiše, a zároveň všitou kapsu na stomický sáček.

Díky vlastním osobním zkušenostem i zkušenostem ostatních stomiků se rozhodla otevřít toto téma a zároveň samotným pacientům a pacientkám přinést smysluplné informace, jak tuto oblast svého života ošetřit a nepřijít o ní. I když budou alespoň ze začátku narážet na jistá omezení či problémy. „Neznám ani jednoho pacienta, na jehož partnerský život by stomie neměla vliv. Po operaci buď nastanou nejistoty, které dřív nebyly, nebo se stávající ještě více prohloubí. Velká jizva a střevo na povrchu těla je šok pro každého. A v systému, kde je na návrat do běžného života pacient většinou sám bez patřičné psychosociální pomoci, je velmi jednoduché sklouznout do negace či smutku a studu,“ píše dále s přesvědčením, že stomie není důvod přestat hledat vhodného partnera/partnerku či nepokračovat v současném vztahu a opět si dopřát potěšení. (Samotnou příručku Sex se stomií je možné si objednat a nechat zdarma zaslat domů na zákaznické lince firmy Coloplast na čísle 800 100 416)

Vlastní stomie znamená, že je člověku odstraněna část nebo více částí orgánu či orgánů v oblasti břicha a pánve. Jejich funkce je pak nahrazena vývodem neboli stomií. U žen může dojít k tomu, že se změní jejich vnímání pochvy či dojde k jejímu nedostatečnému zvlhčení. U mužů pak mohou nastat poruchy erekce. „U osob s břišní stomií se sexuální funkce může, ale nemusí změnit. Ženy mohou cítit během pohlavního styku bolest. Muži mohou mít problémy s dosažením a udržením erekce. Jejich sexuální potence pak může být krátkodobě ovlivněna. Tyto problémy se obvykle časem zlepší,“ informují webové stránky American Cancer Society pacienty.

Sex stomiků je opředen mýty

Americká pacientská organizace United Ostomy Associations of America uvádí, že jen v USA žije mezi 725 tisíci až 1 milionem osob se stomií s tím, že každoročně je v zemi provedeno 100 tisíc nových těchto život zachraňujících výkonů. V Česku se pak dočasná nebo trvalá stomie týká zhruba 10 tisíc lidí. Zákrok byl u nich proveden nejčastěji v důsledku Crohnovy choroby, ulcerózní kolititidy či nádorového onemocnění.

„Pacienti s nádorovým onemocněním prožívají bezmoc, pocity ohrožení, obávají se důsledku léčby, bezmoci, toho, že budou odkázáni na ostatní. Trápí se tím, že budou muset řešit případnou inkontinenci či toho, jak se naučí fungovat se stomií. To vše narušuje jejich pocit bezpečí v životě, včetně partnerského vztahu,“ vysvětluje Marek Broul, urolog a sexuolog, zástupce přednosty Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotních studí UJEP a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Sám se ve své praxi setkává s pacienty se stomií a naráží na to, že řada z nich návštěvu sexuologa dlouho odkládá. Často právě ze studu či nesprávného pocitu, že se jejich problémy beztak nedají zlepšit. Nechtěně se tak ale mnozí okrádají o možnost prožívat sexuální život a mít z něj radost, i když to znamená jistá omezení.

United Ostomy Associations of America uvádí hned několik častých mýtů, které jsou spojeny se sexualitou stomiků. K nim patří například to, že můj protějšek přece ví, jak mě potěšit, a tak mu nic nemusím vysvětlovat (ve skutečnosti je právě otevřená komunikace dvojnásob důležitá), nikdo mě nebude milovat, protože mám stomii či že už znovu nebudu mít erekci. Běžná je také obava, že pohyby při sexuální aktivitě poškodí stomii, či mylná představa, že lidé ve vyšším věku už sexuálně nežijí.

„Blízký kontakt a pohyb nemůže poškodit vaši stomii. Na druhé straně nic, tedy prsty ani žádné předměty by nepatří do stomie. Není to sexuální orgán,“ radí pacientská organizace zcela otevřeně na svých webových stránkách. Mimo jiné také vysvětluje, že pohlavní styk není jediný způsob, jak být v intimním kontaktu se svým protějškem. „Bez ohledu na vaši sexuální orientaci nebo genderovou identitu, dávání a přijímání potěšení může být vyjádřeno mnoha způsoby, objímáním, líbáním, mazlením, držením za ruku, masturbací, orálním sexem, stimulací pomocí rukou, ale také spaním v jedné posteli,“ přibližuje United Ostomy Associations of America.

Stomická sestra jako styčný důstojník

Cenným spojencem pro stomiky jsou pak stomické sestry, tedy zdravotničtí profesionálové, jejichž hlavním úkolem je pomoci pacientům a pacientkám zvládnout novou situaci, naučit je vhodně se starat o stomii a také se brzy vrátit k běžnému životu. Právě proto, že stomické sestry tráví s pacienty a pacientkami poměrně dost času a zároveň je učí praktickým úkonům spojeným se stomií, mnohdy mezi nimi vznikne poměrně blízký vztah.

„Pokud mezi námi a pacienty není důvěra, těžko bychom mohli spolupracovat. Potřebujeme, aby nám věřili, protože nám odhalují část těla, kterou mnohdy nevidí ani jejich nejbližší,“ popisuje Veronika Toningerová, vedoucí stomická sestra na 1. chirurgické klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle ní důvěra pacientů zavazuje, ale zároveň dává prostor k tomu, aby se stomici více otevřeli a byli ochotní sdílet své obavy. Sama se setkává jak s mladými pacienty, tak lidmi ve středním věku i se seniory. „Samozřejmě záleží na tom, co bylo důvodem k provedení stomie a o jak velký zásah se jedná, ale úkolem stomických sester je pomoci pacientům a pacientkám, aby se opět vrátili do života a přijali sami sebe. Není nijak neobvyklé, že právě nám se svěří se svými obtížemi v sexuálním životě, ale už se zdráhají toto říci svému lékaři. My pak můžeme diskrétně doporučit další odbornou sexuologickou pomoc,“ dodává.

Mít obavy ze sexu je normální

„Když ležíte v nemocnici s vyhlídkou stomie nebo se díváte na svůj stomický sáček, je velká pravděpodobnost, že se budete cítit osamělí a ustaraní. Co když se na mě moji přátelé a můj partner/partnerka budou dívat jinak, nebo mě možná nějakým způsobem odmítnou? Jak bude fungovat sex, když mám stomii? Budu moct mít děti? Otázky a obavy, jakou jsou tyto, jsou přirozené a normální,“ uklidňuje britská pacientská příručka Love and sex for people with a stoma, kterou vydala společnost Hollister. Mimo jiné upozorňuje, že na kvalitu sexuálního a partnerského života má u osob se stomií vliv celá řada faktorů, tedy samotná přítomnost stomie není jediný rozhodující faktor. Záleží na věku, pohlaví, celkovém zdravotním stavu, rozsahu operace, celkové psychické kondici a nastavení, ale také na zázemí a vztazích, jaké člověk má.

„Základním problémem je přijetí svého nového těla, mít se rád. Stomici jsou pacienti po velké břišní operaci, která proběhla jako řešení jiného závažného onemocnění. A proto komplikace mohou být různého rázu. Může se jednat o bolestivost, snížení libida, ztrátu vzrušivosti, možnosti plné pohyblivosti a další,“ přibližuje Tereza Nagyová. To také znamená, že různí lidé se stomií mohou mít různé potíže, jejichž řešení je také rozdílné. Společné jsou ale obvykle obavy i strach z toho, že navštívit sexuologickou ordinaci je něco divného.

„Sexuolog je lékař specialista, jehož povoláním je pomoci pacientům řešit obtíže v jejich sexuálním životě. Nejsme tu od toho, abych své pacienty soudili, ale proto, abych zlepšili jejich stav. K tomu máme k dispozici celou řadu terapeutických možností, které je možné vhodně kombinovat s ohledem na situaci konkrétního pacienta či pacientky,“ uklidňuje Marek Broul, který je mimo jiné členem rady České společnosti pro sexuální medicínu. Podle něj je prvním krokem k řešení překonat své obavy a objednat se.

„Každý pacient potřebuje své problémy aktivně řešit a nečekat na automatickou pomoc. Stačí vybrat si sexuologické pracoviště a objednat se k odborníkovi. Jinak je na svoji situaci sám a může být zbytečně ochuzen o partnerský život,“ říká Tereza Nagyová. „Sama jsem se rozhodla psát o sexu právě proto, že je to téma, kterému se nevěnovala taková pozornost, jakou si zaslouží. Intimní život je důležitou součástí nás všech a operací stomie rozhodně nekončí. I když si to někdy pacienti z nedostatku informací a tabu okolo této problematiky myslí,“ dodává s tím, že je zcela na místě svou sexualitu řešit, pokud člověk vnímá, že má v tomto ohledu potíže, a to bez ohledu na svůj věk. Někdy podle ní postačí už jen to, že si člověk, který je krátce po stomii, promluví s někým dalším, který prošel stejným zákrokem. „Důležité je otevřít se a přestat se bát mluvit o intimních tématech. Řešíme je všichni a není se za co stydět. Pacienti si mohou předat různé tipy a triky, jak život s novým tělem zvládat a užít si ho,“ popisuje.

Sex stomii nepoškodí

I pacienti a pacientky, kteří zvládnou samotnou operaci dobře, a to i po psychické stránce, mohou narážet na praktické obtíže v oblasti sexuality. Australská organizace The Cancer Council ze státu Nový Jižní Wales například vytvořila pro pacienty se stomií a jejich blízké brožuru zaměřenou právě na sexualitu. V ní mimo jiné doporučuje několik konkrétních opatření, jako například, že je vhodné vlastní stomický sáček před sexuální aktivitou vyprázdnit nebo vyměnit, pokud se člověk cítí nekomfortně, že když je stomie vidět, může sáhnout po tričko nebo košilce a nechat si je i během vlastního sexuálního sblížení.

„Experimentujte s polohami, které udrží váhu vašeho protějšku mimo stomický sáček, případně na něj položte malý polštář, a tak váš protějšek bude ležet spíše na něm než na vás. Můžete být jak nahoře, tak dole, stomii neublížíte.“ Tato organizace mimo jiné doporučuje, aby člověk se stomií nechal svého partnera či partnerku, aby si stomii prohlédli či si je dotkly, pokud o to mají zájem: „Nenuťte je k tomu, ale nechte je, aby se to stalo přirozeně. Pokud se cítí nepříjemně, neberte to jako odmítnutí. Dejte svému partnerovi čas, aby se stomii přizpůsobil.“ K dalším vhodným doporučením The Cancer Council patří také to, aby lidé pokračovali v projevování partnerské blízkosti, a to různými způsoby.

„Diskutujte se svým partnerem/partnerkou o jakýchkoliv problémech se sexualitou. Stomie znamená docela změnu v tom, jak vypadáte, a vy se můžete cítit úzkostně či rozpačitě. Je pravděpodobné, že i váš protějšek bude mít strach ze sexu a může se obávat toho, že vám při sexu ublíží nebo poškodí stomii. Promluvte si spolu o tom, že sex pravděpodobně stomii nepoškodí. Snažte se být navzájem vřelí, něžní a trpěliví,“ radí pak American Cancer Society.

Ludmila Hamplová