Od začátku epidemie v Česku covidem nakazilo přes 35.000 zdravotníků. Foto: Pikist

Koronavirem podle komory onemocnělo od března 35.000 zdravotníků

Novým typem koronaviru se podle České lékařské komory (ČLK) nakazilo od začátku epidemie v Česku přes 35.000 zdravotníků, celkem onemocnělo přes 520.000 lidí. Bylo mezi nimi 16.000 sester a 5700 lékařů. Komora proto žádá, aby byli všichni zdravotníci, nejen vybrané skupiny, očkovaní přednostně, až bude vakcína dostupná. Stejně jako na jaře by všichni zdravotníci, nikoliv jenom pečující přímo o pacienty s covidem-19 v nemocnicích, měli podle ČLK dostat mimořádné odměny. Komora to napsala v otevřeném dopisu ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Její prezident Milan Kubek ho vyzval k jednání.

 

Podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání. „Zdravotníci se tak stali nejpostiženější profesní skupinou. Teprve za námi na druhém místě je 17.000 nakažených učitelů, kteří neměli možnost účinně se před nákazou od svých žáků a studentů chránit,“ uvedl Kubek. Podle něj 26 zdravotníků nakažených covidem-19 zemřelo, z nich bylo 12 lékařů. „Většinou se jedná o ambulantní lékaře, kteří jsou v průměru starší než jejich kolegové v nemocnicích, a navíc se nemohou při práci tak dokonale chránit ochrannými prostředky,“ dodal.

Podle Kubka musí být očkovaní všichni zdravotníci spolu s občany, kteří jsou covidem-19 ze zdravotních důvodů ohroženější, nebo bezprostředně po nich. Komora doporučuje očkovat také zaměstnance sociálních služeb a učitele. Definitivní pořadí určí ministerstvo v očkovací strategii, kterou má předložit vládě 7. prosince.

Komora také žádá další variantu kompenzační vyhlášky, která by upravovala platby od zdravotních pojišťoven jednotlivým zdravotnickým zařízením. Původní vyšla 1. července. „Byla vydána s předpokladem, že na podzim již žádná další vlna epidemie nepřijde a poskytovatelé zdravotních služeb tak budou moci dohánět ekonomické ztráty z prvního pololetí, kdy nemohli pracovat,“ uvedl Kubek.

O nutnosti změnit úhrady zejména pro nemocnice hovořil 20. listopadu i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Za pacienta na lůžku intenzivní péče nemocnice dostávají přes 400.000 korun za týden navíc a na běžném lůžku 16.000 korun navíc. „Kompenzace byla připravena na jaře, kdy v nemocnicích ležely desítky, nikoliv stovky nebo tisíce pacientů. Byla dána tím, že nemocnice musely uvolnit celou kapacitu a vymístily celá oddělení, kde by jinak ležely desítky pacientů, aby jich tam leželo jenom několik,“ řekl k tomu tehdy ministr.

Novelizovat vyhlášku se ale letos nestihne, vyžadovalo by to také změnu zákona o veřejném pojištění. „Ministerstvo zdravotnictví proto v této souvislosti přistoupí k vydání metodického pokynu, který je nyní ve fázi přípravy a diskuse,“ uvedl na dotaz ČTK Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

Podle komory je třeba také s odměnami za druhou vlnu covidu-19 myslet na všechny zdravotníky. Původně je měli už na jaře dostat jen lidé, kteří pracovali přímo s nakaženými pacienty v nemocnicích. Po jednáních s odbory ale byla odměna rozšířena na všechny zdravotníky. Podle komory by ji měli dostat i v ambulantním sektoru. Blatný už dříve uvedl, že o dalších odměnách pro zdravotníky se jedná.

-čtk-