Proti covidu se dosud očkovalo 104.000 zdravotníků, asi polovina z celkového počtu. Foto: Pixabay

Epidemie v ČR zpomaluje, očkovalo se zatím 104.000 zdravotníků

Epidemie koronaviru v Česku dále zpomaluje. V pondělí laboratoře odhalily 6910 nakažených, zhruba o 750 méně než před týdnem. Protiepidemický index PES klesl na 68 bodů, téměř dva týdny je ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Navzdory nižším číslům nakažených jsou stále velmi zatížené nemocnice. Proti covidu se dosud očkovalo 104.000 zdravotníků, asi polovina z celkového počtu. Včera pro ně začal fungovat registr k očkování. Do země za měsíc od začátku očkování dorazilo přes 257.000 dávek vakcíny.

Hospitalizovaných s covidem bylo v pondělí 5852, o 175 více než v neděli. Devátý den v řadě také mírně roste reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí koronavirem jeden pozitivně testovaný. Má hodnotu 0,93. Dokud se ale drží pod jedničkou, znamená to, že epidemie zpomaluje.

Většina vakcíny proti covidu-19, která zatím do ČR dorazila, byla od firmy Pfizer/BioNTech. Další dávky přijdou ještě do konce týdne. Z dosud očkovaných zdravotníků pracují dvě třetiny v nemocnicích nebo zdravotnické záchranné službě. Druhou dávku vakcíny dostalo zhruba 9000 z nich. Zatím se zdravotníci hlásili o očkování přímo v očkovacích centrech, dnes bylo spuštěno přihlašování prostřednictvím registračního systému na webu. Za první zhruba hodinu se jich registrovalo asi 2200. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že většina nově zaregistrovaných zdravotníků nedostane rovnou termín k očkování, protože vakcíny není dostatek.

Celá Evropa se v současné době potýká s nedostatkem očkovací látky. Výrobce Pfizer/BioNTech od minulého týdne do poloviny února snížil dodávky, aby mohl navýšit své výrobní kapacity. Pro ČR to podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) znamená snížení zhruba o 20 procent. Česko ale, díky povolení využívání šesti dávek z jedné lahvičky místo původních pěti, může naočkovat původně plánovaný počet dávek. Od poloviny února má výrobce dodávky vyrovnat a v příštích měsících slíbil ještě navýšit.

Do konce ledna má dorazit do ČR také ještě zbývajících asi 11.600 dávek vakcíny od firmy Moderna. Lednovou dodávku firma ponížila na čtvrtinu, v únoru ale podle Blatného přislíbila dodat místo avizovaných 80.000 dávek 110.000.

V pátek se očekává jednání Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) ohledně žádosti o udělení podmínečné registrace pro třetího výrobce, firmu AstraZeneca, na které se podílela také Oxfordská univerzita. Podle ministra se dá očekávat, že by pak první dávky mohly být v ČR za dva až tři týdny. Také tato firma ale avizovala, že první dodávky omezí. Důvodem má být úprava očkovací látky tak, aby lépe fungovala i na nové mutace kornaviru. Česko mělo už v únoru dostat 200.000 dávek této vakcíny, podle Blatného ale budou při schválení až v polovině měsíce také adekvátně sníženy.

-čtk-