V Německu se uvažuje i o tom, že by byl očkování spuštěno také přímo ve školách. Foto: Self Magazine/Flickr

Očkovat děti proti koronaviru? Nemáte dostatek vakcín, kritizují Jense Spahna němečtí pediatři

Ve Spolkové republice Německo by se do konce prázdnin mohly proočkovat děti věku od 12 let. Tak, aby bylo možné se začátkem nového školního roku bez obav otevřít základní a střední školy. Jenže spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) čelí kritice, že jeho plán je příliš ambiciózní a nereálný.

Plán na proočkování dětí a dospívajících proti koronaviru do konce letních prázdnin je hned od začátku poznamenán skepsí odborníků. Sdružení německých pediatrů (BVKJ – Bundesverband der Kinder und Jugendärzte) považuje cíl Spolkového ministerstva zdravotnictví za přehnaně ambiciózní a velmi těžko splnitelný.

„Nemáme zajištěnou dodávku dostatečného množství vakcín,“ uvedl prezident BVKJ Thomas Fischbach v rozhovoru pro německá média, na který odkazuje deník Deutsches Ärzteblatt. Praktičtí lékaři navíc nevědí, kdy a v jakém množství jim očkovací látka dorazí, respektive zda by vůbec byli schopni děti a dospívající v dostatečné míře proočkovat.

Nemůžete slibovat, když není čím očkovat

Pokud by se Spolkové ministerstvo zdravotnictví přece jen rozhodlo a na proočkování ve stanoveném termínu trvalo, mohlo by to být v řadě případů na úkor těch skupin obyvatelstva, které by vakcínu měly obdržet dříve než takto mladí lidé. „Už nyní vyvolává velkou frustraci, že naši pacienti na vakcínu musí dlouhou dobu čekat,“ varoval Fischbach. Podle něho se lékaři setkávají s klesající ochotou se vůbec nechat očkovat.

Deník Deutsches Ärzteblatt informoval, že řada rodičů v Německu se již u pediatrů vyptává, kdy mohou své děti nechat proti koronaviru očkovat. Jenže vakcína od konsorcia firem Pfizer a BioNTech dosud nebyla pro očkování dětí ve věku od 12 let schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Podle Thomase Fischbacha se schválení očekává v průběhu června, novější informace však hovoří o schválení do konce května, jak v úterý uvedla ČTK.

Fischbach v tomto kontextu považuje rovněž za problematické, že se v Německu od června zruší prioritizace pro očkování. To znamená, že se vakcína zpřístupní už všem bez ohledu na věk nebo zdravotní stav. „Nemůžeme slibovat takové věci, když nemáme dostatek vakcín,“ uvedl šéf německých pediatrů.

Více než tři miliony dávek začátkem června

Kritiku ale Spolkové ministerstvo zdravotnictví odmítá s tím, že v prvním červnovém týdnu by do Německa mělo dorazit kolem 3,2 milionu dávek očkovací látky od společností Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson a AstraZeneca.

Přímo do ordinací praktických lékařů může už v polovině týdne od 31. května do 6. června dorazit asi 300 tisíc dávek od AstraZeneky. Dalších 2,2 milionu dávek dodají společnosti Pfizer/BioNTech a zbývající počet zajistí Johnson & Johnson. Přesto jde o menší počty, než bylo původně plánováno, a to asi o milion dávek.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn před několika dny potvrdil záměr do konce letních prázdnin vakcínu dětem a dospívajícím ve věku 12 až 18 let nabídnout. „V každém případě chceme pečlivě prověřit, zda je očkovací látka pro děti bezpečná, než učiníme obecné doporučení pro jejich vakcinaci,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Thomas Mertens, předseda Stálé očkovací komise (STIKO – Ständigen Impfkommission) spadající pod Institut Roberta Kocha (RKI).

Děti by se mohly očkovat ve školách

Podle šéfa Spolkové asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) Andreas Gassen zdůraznil, že zahájení očkování dětí a dospívajících musí být dobře připraveno. „Jinak se obávám, že dojde k výraznému zpoždění,“ řekl.

Mladí lidé podle něho potřebují jasnou perspektivu, že se v novém školním roce vrátí do normálního života. Podle Gassena lze poměrně rychle vytvořit očkovací kampaň mezi dětmi a dospívajícími, ale musí se do ní zapojit nejen pediatři, ale i další složky zdravotnického systému. „Společně to dokážeme za relativně krátkou dobu,“ řekl Andreas Gassen, který si dovede představit spuštění očkování také přímo ve školách.

Petr Musil