Mezi nově nakaženými je od července průměrně 75 procent neočkovaných. Foto: Pixabay

Po ukončené vakcinaci proti covidu-19 se nakazilo necelé promile očkovaných

Po ukončeném očkování proti covidu- 19 se v Česku nakazilo touto nemocí zhruba 4570 lidí z 5,08 milionu očkovaných. To je asi 0,9 promile. Po první dávce očkování mělo nákazu asi 23.300 lidí, což je asi 0,5 procenta z celkového počtu očkovaných. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Za ukončené se očkování považuje 14 dní po podání druhé dávky u dvoudávkových vakcín od firem Pfizer/BioNTech, Moderna či AstraZeneca nebo stejná doba po podání jednodávkové očkovací látky od Johnson & Johnson.

Nákazy po vakcinaci podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška v čase mírně rostou. Je to podle něj dáno tím, že narůstá počet očkovaných a s tím i roste pravděpodobnost, že se očkovaný setká s virem. Vliv má rovněž to, že narůstá doba po očkování u dříve očkovaných.

„Mezi nově nakaženými je od července průměrně 75 procent neočkovaných. Mezi nakaženými neočkovanými i mezi nakaženými po očkování převažují mladí lidé a lidé nižšího středního věku. Nákazy seniorů se pohybují pod desítkou případů denně,“ uvedl Dušek. Data podle ředitele prokazují, že očkování chrání před těžkým průběhem nemoci. „Od července pouze u 7,7 procenta seniorů nakažených po očkování byl hlášen těžký průběh, v přepočtu na celou kohortu nakažených po očkování je to méně než 2,2 procenta,“ doplnil Dušek. Za červenec zemřelo podle ÚZIS v souvislosti s covidem 14 lidí, přičemž deset z nich nebylo očkováno.

Většinu nových nákaz v posledních dnech podle ÚZIS tvoří lidé, kteří zatím nemají očkování proti této nemoci. Uplynulou sobotu to bylo 124 případů z celkových 152, v neděli 92 případů z celkového počtu 103 nově odhalených případů.

Za minulý měsíc odborníci zaznamenali 225 případů opakované infekce, z toho asi tři čtvrtiny byly u neočkovaných, 14 procent u očkovaných první dávkou a asi desetina u lidí k dokončenou vakcinací.

-čtk-