Švýcarský Novartis, jedna z největších farmaceutických společností světa, vyráží na nákupy. Foto: Novartis

Koho koupí Novartis? Ve farmabyznysu jsou na spadnutí akvizice za desítky miliard dolarů

Jen několik týdnů před koncem roku se ve farmaceutickém průmyslu dějí nebo budou dít velké věci. Sotva švýcarská skupina Novartis oznámila prodej svého podílu v konkurenční společnosti Roche, už se objevují spekulace, co s 21 miliardami dolarů v hotovosti udělá. Ve hře je několik kandidátů pro nákup. A nejde o jedinou akvizici za více než deset miliard dolarů.

Jedna z největších farmaceutických společností světa, švýcarský Novartis, vyráží na nákupy. Rozhlédnout se na trhu mu umožnil oznámený prodej svého podílu v konkurenční společnosti Roche, za který by měl Novartis inkasovat kolem 21 miliard dolarů (asi 473,5 miliardy korun). A hned se začalo spekulovat, jak Novartis s nově nabytou hotovostí naloží.

Podle dobře informovaných zdrojů, na které odkazuje agentura Bloomberg, připadá v úvahu akvizice americké biofarmaceutické společnosti Alnylam Pharmaceuticals. Firma se zaměřuje na vývoj léčivých přípravků pro léčbu vzácných genetických onemocnění. Její tržní hodnota činí přes 21 miliard dolarů, což by téměř navlas odpovídalo objemu peněz, které Novartis za svůj podíl v Roche získá. Zástupci skupiny Novartis však podle agentury Bloomberg odmítli tuto možnost jakkoli komentovat.

Co bude s generickou divizí Sandoz?

Přitom švýcarský gigant bude pravděpodobně nabitý hotovostí ještě více než jen díky prodeji svého podílu v Roche. Výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan totiž nedávno oznámil, že skupina se bude zabývat budoucností své divize pro výrobu generických léků Sandoz. Novartis se už v minulosti chtěl Sandozu zbavit, avšak vždy se nakonec rozhodl, že divizi neprodá. Nyní však podle Bloombergu pravděpodobnost prodeje vzrostla a pokud by se Novartis k němu nakonec rozhodl, najednou by disponoval až 50 volnými miliardami dolarů (včetně peněz za prodej podílu v Roche).

„Vlastně jsou to kroky, které by směřovaly ke zvyšování inovačního potenciálu. A to je přesně to, co investoři chtějí,“ uvedl pro Bloomberg John Rountree, jeden z partnerů londýnské poradenské a analytické společnosti Novasecta, která se specializuje na zdravotnictví a farmaceutický průmysl.

Alnylam Pharmaceuticals ale není podle zdrojů agentury Bloomberg jediným možným terčem, na který nyní Novartis ve svých nákupních úvahách míří. Mezi dalšími prý můžeme najít také Vertex Pharmaceuticals, Intellia Therapeutics, Biogen, Incyte nebo BioMarin Pharmaceuticals.

„Vedení Novartisu by se mohlo rozhodnout použít většinu získaných volných peněžních prostředků pro jednu velkou akvizici s klinickými nebo již na dodávky na trh připravenými léky, které se nacházejí v posledních fázích testů,“ odhaduje Peter Welford z analytické společnosti Jefferies. Jak se ale Narasimhan a další členové vedení Novartisu rozhodnou, se jistě poměrně brzy ukáže.

Athenahealth za 17 miliard dolarů

Potenciální nákupy Novartisu ale nejsou jedinou velkou akvizicí, ke které se ve farmaceutickém průmyslu schyluje. Několik velkých investičních fondů v čele s Bain Capital a Hellman & Friedman se prý chystají získat technologickou společnost Athenahealth, která se zaměřuje na oblast zdravotnictví. Fondy za ni mají zaplatit kolem 17 miliard dolarů (asi 383 miliard korun). O chystané akvizici informoval britský list Financial Times s odkazem na dřívější informace listu The Wall Street Journal.

Společnost Athenahealth dosud vlastní dvojice rovněž investičních fondů Veritas Capital a Elliott Management, které ji do vlastnictví získaly před čtyřmi lety od tehdejšího výkonného ředitele Jonathana Bushe. Podle The Wall Street Journal má být současná akvizice finalizována během několika dalších dní.

Pokud k obchodu skutečně dojde, bude to jedna z několika akvizic společnosti ze zdravotnického či farmaceutického sektoru, za kterou nestojí jiná farmaceutická společnost, nýbrž jeden či více investičních fondů, a která zároveň přesáhne hodnotu deseti miliard dolarů.

Společnost Athenahealth vznikla v roce 1997 jako Athena Women´s Health, kdy fungovala jako centrum pro zdraví žen v kalifornském San Diegu. Její spoluzakladatelé Jonathan Bush a Todd Park chtěli vytvořit komplexní centrum pro péči o ženy a těhotné, které mělo být alternativou vůči v té době převládajícím „ženským“ klinikám, jež se orientovaly pouze na výkon a maximální efektivitu. Dnes se Athenahealth zaměřuje na poskytování zdravotní péče všem, přičemž svůj důraz na orientaci na pacienta coby partnera si ve své filozofii zachovala.

Petr Musil