Nemocnice v Praze se neshodnou v tom, jestli testovat zdravotníky neočkované proti covidu-19 na všech odděleních. Foto: Maxpixel

Pražské nemocnice se neshodnou, zda testovat neočkované zdravotníky

Pražské nemocnice se neshodnou v tom, jestli testovat zdravotníky neočkované proti covidu-19 na všech odděleních, jak bude zřejmě navrhovat ministerstvo zdravotnictví. Z odpovědí zástupců Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Bulovka, Fakultní Thomayerovy nemocnice, Nemocnice Na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnice na dotaz ČTK vyplývá, že jich mezi personálem mají 14 až 31 procent. Návrh v neděli zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pořadu na sociálních sítích, podle něj je na žádost ředitelů nemocnic. O povinném testování všech neočkovaných zdravotníků by podle Babiše měla ve středu jednat vláda. Podobně už se musí testovat také zaměstnanci v sociálních službách.

„Testování není povinné, a nemocnice ho proto za současných podmínek nemůže nařídit. Dbáme proto na důsledné používání osobních ochranných pomůcek,“ sdělila vedoucí oddělení marketingu a PR FN Motol Ludmila Šimáčková.

Nemocnice podle ní povinné testování podporuje, především kvůli bezpečnosti pacientů. Neočkovaných zdravotníků je v Motole asi 15 procent.

Fakultní nemocnice Bulovka má podle mluvčí Evy Libigerové 31 procent neočkovaných lékařů, 24 procent neočkovaných sester a 31 procent ostatního personálu. Také tamní nemocnice se podle ní k zavedení povinného testování přiklání.

„Zaměstnanci se testují dle pokynů a nařízení vlády. U nás se jedná o nutnost testování zaměstnanců na čtyřech odděleních – ARO, klinika infekčních nemocí, oddělení následné péče a ústav radiační onkologie,“ uvedla.

Nemocnice Na Homolce má očkovaných 86 procent středního zdravotního personálu a více než 90 procent lékařů. „Z těchto zdravotníků už má nadpoloviční většina třetí posilující dávku očkování. Mezi neočkované zdravotníky musíme ovšem ještě zařadit skupinu zaměstnanců, kteří nemoc prodělali,“ sdělila ČTK mluvčí nemocnice Martina Dostálová. V případě příznaků zaměstnanci podle ní okamžitě podstupují PCR test.

Přesné podíly očkovaných zdravotníků nesdělila Fakultní Thomayerova nemocnice. Podle mluvčího Petra Sulka je to většina, často i třetí dávkou. „Několik málo zdravotníků je ve fázi první dávky očkování a čekají na druhou aplikaci. Neočkovaných zdravotníků je naprostá menšina, a to v řádu pár jednotek lidí,“ informoval Sulek ČTK. Pravidelně se podle něj testují neočkovaní na lůžkových odděleních.

Všeobecná fakultní nemocnice má asi 75 procent očkovaných z 6600 zaměstnanců. Část z nich je podle mluvčí Marie Heřmánkové v půlroční lhůtě po prodělání nemoci nebo pro ně ze zdravotních důvodů není očkování vhodné.

„Naši zaměstnanci jsou povinni sledovat svůj zdravotní stav a v případě, že by cítili nějaké příznaky nemoci, tak se musí otestovat, nebo navštívit lékaře,“ uvedla. K povinnému testování nemocnice podle ní nevidí důvod.

Zaměstnanci a klienti v sociálních službách se začali testovat povinně už před koncem loňského roku. V současné době se testují jednou za týden antigenním testem. Výjimku mají lidé, kteří nákazu prodělali v posledních šesti měsících nebo jsou očkovaní. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou nákazy v lůžkových zařízeních sociálních služeb v poslední době díky těmto opatřením poměrně vzácné.

Klienti všech těchto zařízení patří mezi skupiny obyvatel nejvíce ohrožené vážným průběhem covidu-19. Na začátku epidemie se mezi nimi nemoc hodně šířila a tvořili i značnou část obětí, které si covid-19 v Česku vyžádal v prvních měsících.

-čtk-