Foto: Wikipedie

Leteckým záchranářům v hradeckém kraji stoupl loni počet zásahů o třetinu

Pracovníkům Letecké záchranné služby (LZS), kteří startují ze základny v Hradci Králové, v roce 2021 rekordně přibylo zásahů. Vrtulník z hradecké LZS uskutečnil loni celkem 771 zásahů, což je meziročně nárůst o 36,2 procenta. Informovali o tom zástupci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Významnou změnou oproti roku 2020 bylo zahájení nepřetržitého provozu základny LZS v Hradci Králové.

„Od 1. ledna 2021 došlo také k významnému rozšíření spádové oblasti LZS Hradec Králové v noční době, která nyní zasahuje od Liberce, přes okresy jižně od dálnice D11 na Vysočině až po Jeseníky,“ uvedl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák.

Takzvané primární zásahy, tedy lety přímo do terénu k nemocnému nebo zraněnému, tvořily více než 95 procent všech případů a noční lety téměř 20 procent. Ve dvou procentech zásahů se záchranáři vydávali do nepřístupného terénu s využitím lanového podvěsu pod vrtulníkem. „Ve vzduchu strávily naše posádky v loňském roce celkem přes 501 hodin, což odpovídá téměř 21 dnům,“ doplnil Novák.

Leteckou záchrannou službu z hradecké základny zajišťuje letecká společnost DSA. V roce 2019 uspěla v tendru ministerstva zdravotnictví na zajištění LZS pro roky 2021 až 2028. Od loňského roku zasahuje v Česku ze šesti základen.

-čtk-