Ilustrační foto: Pixabay

Na Ukrajinu by mohly jít z ČR zdravotnické prostředky za 108 milionů korun

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) předalo zatím dvě nabídky zdravotnické pomoci pro Ukrajinu v hodnotě více než 108 milionů korun. Jde například o vaky pro odběr krve. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Další podrobnosti o tom, kdy by dodávka na Ukrajinu mohla odjet, by podle něj sdělilo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, které humanitární pomoc koordinuje. Výrobci léčiv jsou podle ministerstva připravení darovat stovky tisíc balení léků.

„Konkrétně se (nabídky) týkají transfuzních vaků na odběr krve a zdravotnické prostředky jako jsou lůžka, jehly, stříkačky, ventilátory nebo monitory,“ uvedl mluvčí. Přímo o dodávku krve podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitky Zinke Ukrajina zatím nepožádala. „Pro případ, že by Ukrajina zaslala české vládě požadavek na dodávku krve a jejích složek, je k dispozici dostatek zásob,“ sdělila ČTK. Zatím tedy není nutné povolávat dárce, aby přišli krev darovat. Případnou výzvu by zveřejnil Český červený kříž, také podle něj potřeba zatím není.

Na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví náměstek ministra Jakub Dvořáček, který má koordinaci pomoci za MZd na starosti, uvedl, že Ukrajina má zájem například o kyslíkové lahve, ty české ale mají jiné kohouty, proto nejsou vhodné. ČR jich nakupovala větší množství v souvislosti s očekávanými počty hospitalizovaných s covidem-19.

Ve spolupráci s Českou asociací farmaceutických firem (ČAFF) ministerstvo podle Jakoba chystá další dar. „Dnes byla odeslána nabídka a čekáme na potvrzení ukrajinské strany,“ dodal. Na twitteru ČAFF uvedla, že firmy, distributoři i lékárny se mohou na asociaci obracet s dodávkami nad 1000 balení. Ministerstvo zdravotnictví pak zajistí přepravu léků distributorem léčiv do centrálního skladu EU na polsko-ukrajinské hranici. Podobně už na Ukrajinu prostřednictvím ministerstva obrany darovaly své výrobky také české zbrojařské firmy.

Ministerstvo ve středu varovalo před individuálním dovozem léků na Ukrajinu, zejména těch na předpis nebo takových, které vyžadují speciální zacházejí při přepravě, například stálou teplotu. Lidé mají podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) raději darovat peníze, za které se léky nakoupí dle požadavků ukrajinské strany a dodají hromadně ve větším množství.

-čtk-