Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) Foto: Radek Čepelák

Válek chce do konce roku schválit reformu hygieny a zřízení Státní zdravotní služby

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce v nejbližších měsících připravit reformu hygieny, SZÚ a ÚZIS v podobě spojení do Státní zdravotní služby tak, aby první část byla na vládě v červnu a druhá v září. Pokud by šlo všechno hladce, mohla by podle něj v nejlepším případě změna platit už od příštího roku. Řekl to dnes v Otázkách Václava Moravce.

Vlastimil Válek by chtěl zřídit Státní zdravotní službu tak, aby hlavní hygienik dosáhl na krajské hygieny. Spadat by pod ní měl i Státní zdravotní ústav a ÚZIS. Přípravou změny je pověřen náměstek Josef Pavlovic.

Na konkrétní podobě návrhu nyní pracuje hlavní hygienička Pavla Svrčinová, šéf plzeňské hygieny Michal Bartoš, ředitelka SZÚ Barbora Macková a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. „Tito čtyři dávají dohromady nějakou představu. Bdí nad tím moji poradci v čele s paní doktorkou Tobiášovou a dávají nezávislý pohled poradců. Chtěl bych, aby neformální diskuze se zdravotním výborem senátu a poslanecké sněmovny probíhala do června,“ přibližuje Válek s tím, že usiluje o to, aby na změně byla už v pracovní fázi shoda napříč politickým spektrem.

První fázi zákona by ministr rád vládě představil v červnu, druhou pak v září. „Udělám vše pro to, aby k 1. lednu mohl být zákon platný. Je ale potřeba říci, že do ledna letošního roku na něm nikdo nepracoval. Pokud by se podařilo tak rozsáhlou novelu a reorganizaci udělat během jednoho roku, považoval bych to za obrovský úspěch,“ dodává Válek.

Už nyní je ale jisté, že najít pro všechny schůdné řešení bude velmi těžký úkol. „Mám z krajských hygienických stanic zprávy plné obav o to, jak to bude fungovat a zda uzmutí některých pravomocí z kraje do centra nebude kontraproduktivní. Jsou některé věci, které jsou potřeba rozhodnout a řešit hned lokálně, ne se obracet na centrum a čekat na pokyny,“ říká k tomu členka sněmovního zdravotnického výboru Iveta Štefanová (SPD).

-mk-