Rozpočet ministerstva zdravotnictví by měl být podle předběžného návrhu proti letošku příští rok téměř poloviční. Ministerstvo by mělo hospodařit zhruba s 10,15 miliardami korun. Foto: Pixabay

Bude se škrtat. Co to (ne)přinese organizacím přímo řízeným ministerstvem zdravotnictví zatím není jasné

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že jeho rozpočet na rok 2023 bude nižší, než v letošním roce. Krácení rozpočtu zdůvodňuje absencí některých položek na straně výdajů. Nabízí se tedy otázka, jaký dopad budou mít škrty na přímo řízené organizace, jejichž provoz je ministerstvem zdravotnictví financován. Ty zatím se svým rozpočtem oficiálně seznámeny nebyly, případné kroky úspor tak budou činit až v návaznosti na konkrétní čísla.

„Fáze prvního běhu přípravy rozpočtu na rok 2023 začíná v naší organizaci až počátkem července 2022, kdy nám ze strany zřizovatele, tedy ministerstva zdravotnictví, budou zaslány závazné ukazatele státního rozpočtu naší organizace na rok 2023. V současném okamžiku tedy nemáme konkrétní parametry, co se týče výše rozpočtu na platy a rozpočtu na provozní výdaje na rok 2023,“ uvádí pro Zdravotnický deník ředitelka Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Lenka Pešáková.

V podobném smyslu reagují nejen ostatní krajské hygienické stanice, ale i ostatní instituce, jejichž rozpočet určuje zřizovatel, tudíž ministerstvo zdravotnictví. „Rozpočet na příští rok v tuto chvíli s ministerstvem zdravotnictví teprve konzultujeme. V každém případě se vždy snažíme o racionalizaci výdajů a zároveň dbáme na rozpočtovou odpovědnost. Budeme-li nuceni dělat nějaká větší úsporná opatření, v žádném případě to nebude na úkor vzdělávání,“ konstatuje tiskový mluvčí Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Jan Brodský.

Státní rozpočet je na začátku svých příprav

Rozpočet ministerstva zdravotnictví by měl být podle předběžného návrhu proti letošku příští rok téměř poloviční. Ministerstvo by mělo hospodařit zhruba s 10,15 miliardami korun. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba je rozpočet ministerstva zdravotnictví dle předběžného návrhu ministerstva financí jen pracovním rámcem příjmů a výdajů, přičemž ministerstva mají zpracovat návrhy jednotlivých rozpočtových kapitol a předložit je ministerstvu financí do 31. července. Na úrovni ministra financí se tyto návrhy projednají v průběhu srpna.

Konkrétní oblasti, kterých by se škrty v rozpočtu měly týkat, zatím není ministerstvo schopné sdělit. „Státní rozpočet na rok 2023 je na začátku svých příprav, tudíž bude ještě předmětem mnoha jednání, na něž budou navazovat dílčí změny. Nebudeme jej proto prozatím podrobněji komentovat,“ uvádí mluvčí Ondřej Jakob.  

Pokles v rozpočtu zdůvodňuje Jakob tím, že v návrhu rozpočtu na rok 2023 jsou výdaje uvedeny bez evropských fondů a finančních mechanismů (v návrhu pro rok 2022 je rozpočtováno 6,871 miliard korun) a také výdajů na očkovací látky proti onemocnění COVID -19 (v návrhu pro rok 2022 je rozpočtováno 3,5 mld. Kč). „Výdaje na nákup očkovacích látek budou předmětem jednání s ministerstvem financí, které proběhnou v rámci přípravy návrhu rozpočtu na rok 2023 a střednědobého výhledu na léta 2024-2025,“ dodává Jakob.

Definitivní návrh rozpočtu musí Vláda podle zákonných pravidel schválit a předložit Sněmovně do konce září.

pur-