Veřejné zakázky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) budu kvůli podezřením kolem náměstka pro informatiku Tomáše Knížka, kterého média spojují s kauzou Dozimetr, prověřeny auditem. Foto: Wikimedia/ŠJů

VZP prověří kvůli podezřením kolem náměstka Knížka veřejné zakázky

Veřejné zakázky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) budu kvůli podezřením kolem náměstka pro informatiku Tomáše Knížka, kterého média spojují s kauzou Dozimetr, prověřeny auditem. Na twitteru to uvedl předseda správní rady pojišťovny Tom Philipp (KDU-ČSL). Sám náměstek je podle něj postaven mimo službu. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek dnes na dotaz ČTK řekl, že náměstek čerpá dovolenou a pojišťovna připravuje další kroky.

„Náměstek ředitele VZP, kterého se kauza týká, byl postaven mimo službu a veřejné zakázky budou prověřeny auditem. Kauza se ale s největší pravděpodobností netýká přímo VZP,“ napsal Philipp. Knížek podle Kabátka není z ničeho obviněný.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli hospodaření v Dopravním podniku Hlavního města Prahy obvinili více než desítku lidí. Ve stejný den zasahovali také v kancelářích VZP. Mezi obviněnými je bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), podnikatel Michal Redl a další členové vedení podniku.

Deník N uvedl, že v kauze vyšetřovaný lobbista a podnikatel v IT Pavel Dovhomilja, podnikatel Pavel Kos a s nimi náměstek ředitele VZP Knížek požadovali podle policie provize po společnostech, které VZP dodávají IT služby.

Kvůli kauze muselo skončit pět ze šesti členů představenstva dopravního podniku a tři členové dozorčí rady, Hlubuček ukončil své členství ve STAN a opustil všechny politické funkce. Kvůli kontaktům s obviněným Redlem rezignoval ke konci června také ministr školství Petr Gazdík (STAN), poslancem zůstal.

-čtk-