Dopady pandemie covidu-19 se projevily v růstu cen zdravotní péče v zahraničí, která zdražila v podstatě ve všech destinacích. Foto: Flickr/NIH Clinical Center

Pojišťovny: Ceny zdravotní péče v zahraničí rostou, pojistky zatím nezdražují

Dopady pandemie covidu-19 se projevily v růstu cen zdravotní péče v zahraničí, která zdražila v podstatě ve všech destinacích. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Ty podle svých vyjádření situaci zatím do cen cestovního pojištění nepromítly. Tempo růstu cen za léčení ovlivnila inflace v dané zemi. Zdražování zapříčinil růst cen zdravotnického materiálu i častější využívání nákladných leteckých ambulancí.

„Letecké ambulance se nyní používají i v případech, kdy to před covidem nebylo běžné. Běžných linkových a charterových letů je ještě pořád méně než před pandemií, a letecké společnosti proto mají vyprodaná místa. S tím souvisí nižší ochota přepravovat nemocné či zraněné klienty, pro které je nutné alokovat více sedaček nebo pro ně do letadla umístit tzv. stretcher (nosítka),“ řekl ČTK manažer marketingu ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Letecké ambulance jsou navíc proti předcovidovému období také znatelně dražší.

U nejlehčích a nejběžnějších zdravotních problémů, jako jsou záněty ucha nebo spáleniny od slunce, stoupají podle Divokého ceny za poslední tři roky zatím mírně, přibližně o deset až 15 procent. „U onemocnění či zranění, které často vyžadují náročnější léčbu či hospitalizaci v nemocnici, se ceny proti době před pandemií ale zvyšují výrazněji, někdy i dvojnásobně,“ upozornil.

Například léčení gastroenteritidy v Egyptě či Turecku, kdy klient dostává kapačku, nyní vyjde až na 800 eur (20.000 Kč). Tento způsob léčby je navíc nyní aplikován mnohem častěji. „Pokud tedy lidé spoléhají pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu, je možné, že budou muset část nákladů za ošetření uhradit sami kvůli vysokým spoluúčastem,“ podotkl Divoký. Například ve Španělsku pacienti musí hradit 50procentní spoluúčast za léky. V Řecku může být vyžadována přímá platba za veškerou zdravotní péči.

ERV Evropská ceny pojištění proti loňskému roku zatím nezměnila. „Náklady na pojistné události za loňský rok ale potvrzují, že lékařská péče v zahraničí opravdu zdražila a přibývá řada velkých škod nad 100.000 Kč. Rostou také ceny dovolených, což způsobuje zvýšené náklady na škody z pojištění storna. Může se tak stát, že později v průběhu letošního roku budeme muset k navýšení cen přistoupit,“ uvedl Divoký.

„Zdražení ošetření v cizině registrujeme, nicméně ještě jsme k úpravě sazeb nepřikročili. Po letní sezóně si navýšení nákladů vyhodnotíme a zvážíme, zda je nutná úprava sazeb,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Situaci na trzích v souvislosti s náklady na ošetření průběžně monitoruje i Generali Česká pojišťovna. „V tuto chvíli jsme ale žádné změny do ceny cestovního pojištění nepromítali,“ dodal mluvčí pojišťovny Jan Marek.

„Velmi zdražily ceny za zdravotnické služby a ošetření v USA a Kanadě. S cenovými rozdíly se mohou klienti setkat i v rámci jedné země, například v Rakousku evidujeme, že některé nemocnice zvedly spoluúčast klienta za ošetření až o polovinu,“ doplnila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. ČPP změnu sazeb cestovního pojištění neplánuje. U nabízených připojištění mírně zvýšila cenu u produktu, který obsahuje asistenční služby pro vozidlo včetně případného odtahu ze vzdálenosti až 1500 km. Do ceny se promítají zvýšené náklady cen pohonných hmot, podotkla.

-čtk-