Doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC, předseda České společnosti intenzivní medicíny a zástupce přednosty pro intenzivní péči Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF Univerzity Karlovy v Praze. Foto: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Připojištění se musí omezit na kvalitu péče, nikoli na hotelový nadstandard, myslí si předseda intenzivistů Martin Balík

Prostředky zdravotního pojištění je třeba soustředit na emergentní a naléhavé výdaje, které mohou potkat kdykoli každého z nás, říká docent Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF Univerzity Karlovy a předseda České společnosti intenzivní medicíny. Pokud nebudeme mít možnost připojištění pro lázeňské pobyty, rehabilitaci a další, nebude mít česká populace to nejlepší v případě zdravotních katastrof, dodává. Další díl do série anketních rozhovorů Zdravotnického deníku na téma dobrovolné zdravotní připojištění.

Vláda má ve svém prohlášení možnost zavést připojištění pro občany na dobrovolném základu. Identifikujete oblasti léčby, na které se dnes nebo v budoucnu nedostávají nebo nebudou stačit finanční prostředky?

Obecně je třeba soustředit prostředky zdravotního pojištění na emergentní a naléhavé výdaje, které mohou potkat každého z nás, a to kdykoli. Během dvou let pandemie byla dominantní příčina úmrtí v USA kardiovaskulární (21%), poté onkologická (17%) onemocnění a v 11,5 procentech šlo o covid-19 (publikováno JAMA 7/2022). Dobře to dokumentuje spektrum chorob, na které je třeba soustředit dostupné prostředky na zdravotním pojištění. I pokud změní Češi svůj nezdravý životní styl, potká většinu z nás během života onkologické onemocnění a léčba vracející pacienty do akceptovatelné kvality života je sice čím dál tím efektivnější, ale také dražší. Proto je třeba férově sdělit populaci, že v případě život ohrožujícího maléru budou mít to nejlepší, ale je třeba šetřit jinde. Pokud nebudeme mít možnost připojištění pro lázeňské pobyty, rehabilitaci a další, nebude mít zákonitě česká populace ve stávajícím systému to nejlepší v případě zdravotních katastrof.

Identifikujete nějaké zdravotní výkony, které dnes není možné hradit z veřejného zdravotního pojištění a přitom by mohly přinést vyšší kvalitu nebo komfort pro pacienta?

Pracuji v oboru intenzivní medicína, kde je možné identifikovat položky hodné bonifikace, jež se promítnou do lepší kvality péče. Je to například koordinace intenzivní péče napříč nemocnicemi, což činí systém efektivní a pružný v případě nárazově se měnících nároků třeba při pandemických a válečných katastrofách. Telemedicína v režimu 24/7 spočívá v možnosti konzultovat s vyšším pracovištěm kritického pacienta, společně s přenosem výsledků zobrazovacích a laboratorních metod po internetu. Telemedicína pomáhá pacientům lokálně a také umožňuje centralizaci péče do center s vyšší kvalifikací a erudicí personálu, což by pomohlo v některých regionech s nedostatkem kapacit, kterých, jak se zdá, bude spíše přibývat. Pracujeme (ČSIM) na bonifikaci za široce aplikované ultrazvukové metody a endoskopické metody v intenzivní péči. Evidenci o tom, že se to vrací v podobě zvýšené medicínské a finanční efektivity, máme.        

Identifikujete některá léčiva, která dnes nejsou plně hrazena a dávalo by smysl, aby se na ně lidé připojistili?

V mém oboru nikoli.

Dává smysl, aby u některých nových terapií mohlo fungovat dobrovolné připojištění?

To půjde obtížně. Pokud terapie neprojde studií třetího a čtvrtého typu ověřující efektivitu jejího podání, velice rychle (řádově měsíce) se pozná, že to buď má nebo nemá smysl. Pojištění na neprověřenou terapii placené předem si nedovedu představit.  

V jakých oblastech by vám připojištění dávalo smysl?

Například plánované ortopedické výkony, plastická chirurgie, kosmetické zásahy, rehabilitace a fyzioterapie, psychologická podpora, specifické zákroky v dentální medicíně. Je však nastavit určité hranice pro sociálně slabší, kteří by na výkony jinak čekali déle. Dále je to otázka materiálů, tj. spotřebního materiálu, protéz apod., kde by měla být možnost dohradit si z připojištění lepší variantu. Připojištění se musí omezit na kvalitu péče, nikoli na jakýsi hotelový nadstandard. Ten si mohou pacienti připlatit již dnes.   

Potřebuje zdravotnictví vícezdrojové financování a posílení role soukromých zdrojů? Kde nejvíce?

Viz moje předchozí odpovědi. Připojištění k základnímu zdravotnímu pojištění by měl zařídit soukromý sektor, popřípadě firemní pojišťovny starající se o svoje zaměstnance. Zároveň to vytvoří tlak na pojištěnce nutící je ke zdravému životnímu stylu a preventivním prohlídkám. V tom populace významně pokulhává.

Dávalo by někde smysl zavést nebo zvýšit spoluúčast pacientů? Kde?

Regulační poplatky měly smysl, ale jistě na jejich znovuzavedení čeká řada politických populistů. Takto se ty peníze totiž oklikou vybírají v podobě příplatků na léky v lékárnách, což je pro nemocnice horší varianta. Spoluúčast vidím v oblastech, které jmenuji výše, pokud to nebudeme chtít pokrýt z budoucího připojištění. 

-sed-