Ilustrační foto: Pixabay

Slovenský resort zdravotnictví tvrdí, že pracuje i na dalších požadavcích lékařských odborářů

Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR) ve svém prohlášení tvrdí, že pracuje na požadavcích odborářů a zveřejnilo jejich plnění. Zároveň konstatuje, že po volbách v roce 2020 se zdravotnictví stalo absolutní prioritou vlády. „I přes celosvětovou pandemii se na MZ SR spustil reformní proces, který minimálně od roku 2004 nemá na Slovensku obdoby,“ konstatuje resort. Kromě reformy nemocniční sítě se ministerstvu podařilo prosadit lékovou revoluci, nastavily se nové podmínky pro péči o dlouhodobě nemocné pacienty, zrealizoval se proces oddlužení nemocnic a zároveň se spustila výstavba dvou nových univerzitních nemocnic v Bratislavě a Martině.

Podle MZ SR jsou na vině předchozí garnitury

„Navzdory těmto reformním počinům není během několika měsíců možné odstranit následky trestuhodné nečinnosti předchozích garnitur, které se dnes projevují v nedostatku zdravotnických pracovníků, nekvalitních pracovních podmínkách, chybějícím přístrojovém vybavení či celkovém stavu nemocnic,“ konstatuje MZ SR.

MZ SR podle svých slov intenzivně pracuje na systémových změnách, jejichž cílem je zkvalitnění zdravotní péče, vytvoření motivujícího pracovního prostředí a spravedlivého odměňování či modernizace přístrojového vybavení. „Zástupci lékařů z Lékařského odborového sdružení (LOZ) jsou pravidelně přizváni k jednání, jsou členy pracovních skupin a zástupci stavovských organizací se podílejí na přípravě odborných dokumentů. Vedení LOZ si sice uzurpuje právo jako jediná organizace komunikovat požadavky, ale ani v komunitě lékařů není všeobecná shoda na všech opatřeních, která sdružení navrhuje,“ připomíná resort zdravotnictví.

Přehled požadavků LOZ a plnění dle MZ SR

Minulý týden ministr zdravotnictví veřejně deklaroval, že LOZ seznámí s aktuálním stavem plnění úkolů, které vycházejí i z požadavků odborářů. Dokument bude v průběhu nejbližších dnů dopracován a zaslán vedení LOZ. Aby však měla odborná, ale i laická veřejnost objektivní pohled, rozhodlo se MZ SR zveřejnit rychlý přehled dosud realizovaných nebo připravovaných kroků, které jsou obsaženy i v požadavcích LOZ.

1. Zajistit pro nemocnice platby ze zdravotních pojišťoven tak, aby měla zdravotnická zařízení pokryté veškeré náklady související s adekvátně poskytnutou zdravotní péčí.

Prioritou je dopracovat a nastavit metodiku kontroly medicínských a ekonomických dat, samotné očištění dat a výpočet Relativních vah, které jsou základní podmínkou spravedlivého DRG systému. Kromě toho je třeba zvýšit míru komunikace ohledně kvality vykazovaných dat a poskytnout relevantní zpětnou vazbu poskytovatelům ústavní zdravotní péče, což by společně vedlo k přepracování sporných částí metodiky Kalkulační příručky s cílem zajistit v následujících letech kvalitní data pro kultivaci DRG systému na Slovensku. Ministerstvo zdravotnictví tak od loňského roku intenzivně pracuje na tom, aby byl DRG systém včetně slovenských relativních vah plně funkční, a to od 1.1.2024. (termín spuštění 1.1.2024)

2. Navýšit počet lékařů, sester a porodních asistentek tak, aby byla zajištěna kvalitní zdravotní péče pro pacienta, garantovat tyto počty zákonem a zavést trestní odpovědnost v případě jejich nedodržení.

Návrhy na historicky nejvyšší zvýšení mezd zdravotníků, které již byly některým sdružením představeny, jsou jen prvním krokem ke stabilizaci zdravotnického personálu v nemocnicích. Souběžně s tím ministerstvo připravuje balík dalších opatření, která mají udržet a přilákat nové zdravotníky do systému.

3. Zrušit ponižující a diskriminující nepeněžní plnění.

V tomto případě je nutná novelizace zákona č.j. 595/2003 Sb. o dani z příjmů. Zákon je v gesci resortu financí. Předmětný bod byl předmětem jednání se zástupci lékařů.

4. Zajistit lékařské fakulty tak, aby mohly produkovat více kvalitních slovenských lékařů.

Na základě uskutečněného jednání se zástupci SZU navrhlo Ministerstvo zdravotnictví SR navýšit počet přijatých studentů prvního ročníku studijního oboru všeobecné lékařství.

5. Zreformovat vzdělávání mladých lékařů. Je třeba přehodnotit délku trvání a místo přípravy, flexibilitu a vstřícnost vzdělávacích institucí. Jasné určení osoby odpovědné za vedení mladších kolegů s jejich adekvátním ohodnocením za mentoring.

Ministerstvo zdravotnictví provedlo novelizaci dvou legislativních norem v oblasti dalšího vzdělávání zdravotnických pracovníků zákonem č.j. 67/2022 Sb. (účinný od 15. března 2022) a nařízením vlády č.j. 95/2022 Sb. (účinné od 1. dubna 2022). Na základě přijatých změn došlo ke zefektivnění procesu dalšího vzdělávání zdravotnických pracovníků. V procesu tvorby je nový obecně závazný právní předpis, ve kterém budou stanoveny minimální standardy specializačních a certifikačních studijních programů v souladu s novými trendy v jednotlivých medicínských oborech.

6. Nerušit oddělení v nemocnicích, dokud nebude poměrně zvýšen personální stav v nemocnicích na těch odděleních, která mají probrat zdravotní péči za zrušená oddělení či nemocnice. Žádná reforma nemůže být provedena bez zabezpečení dodatečného zdravotnického personálu. Další zátěž přetížení zdravotničtí pracovníci nezvládnou.

Ministerstvo zdravotnictví SR nepřistoupilo k rušení oddělení v nemocnicích. V roce 2021 byl schválen zákon o optimalizaci sítě nemocnic, ke které má dojít v roce 2024 a která má definovat nárok pacienta, a zároveň vytvořit přehlednou a fungující nemocniční síť.

7. Žádáme, aby byla neatestovanému lékaři přiznána základní složka mzdy ve výši 1,7 násobku přiměřené mzdy v národním hospodářství, atestovanému lékaři 2,6 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství se zohledněním aktivně prováděných specializací a certifikovaných činností a se zohledněním délky, a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,03 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství (aktuálně tedy cca o 30 eur za každý rok praxe).

Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí představily nejvyšší nárůst základních platů zdravotnických pracovníků. Kromě pravidelného valorizačního mechanismu, který se odvíjí od průměrné mzdy, se v návrhu zvyšují koeficienty, na jejichž základě se vypočítává základní mzda zdravotníků, a zvyšují se koeficienty na základě odpracovaných let.

8. Čas mateřské a rodičovské dovolené pro účely mzdového ohodnocení započítat do doby odborné praxe.

Souběžně s přípravou návrhu na nový způsob výpočtu mzdového ohodnocení zdravotnických pracovníků Ministerstvo zdravotnictví SR analyzovalo i možnost započítat čas mateřské a rodičovské dovolené do „odpracovaných let“.

Jozef Brezovský