Česko dostalo ze společného evropského nákupu dávky očkování pro 1400 osob. Foto: Wikimedia/NIAID

Lékaři v ČR zachytili 66 případů opičích neštovic, 52 z nich v Praze

Lékaři dosud v Česku zachytili 66 případů opičích neštovic. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Nejvíc nakažených je v Praze, kde je k dnešnímu dni 52 případů. Za minulý týden v Praze přibylo pět nakažených, což je o tři méně než v uplynulém týdnu. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Další dva případy v hlavním městě přibyly od začátku tohoto týdne.

Onemocnění se v ČR poprvé prokázalo na konci května letošního roku, u prvních nakažených hygienici objevili spojitost s cestou do zahraničí, kde se účastnili hromadných akcí. Z padesáti pražských případů evidují před propuknutím příznaků cestu do zahraničí u 22 z nich. Pobývali například v Belgii, Německu, Maďarsku, Španělsku, Řecku či Portugalsku. Mezi nakaženými jsou čeští občané i cizinci pobývající v Praze.

Dalších nejméně 14 případů už potvrdily hygienické stanice v sedmi jiných krajích. Pět nemocných bylo ve Středočeském kraji, tři v Jihomoravském a dva v Ústeckém kraji. Po jednom případu pak úřady evidují v Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji. V ostatních regionech dosud tato nemoc zachycena nebyla.

Podle posledních údajů z poloviny srpna byli všichni nakažení muži. Právě skupina mužů majících sex s muži patří podle odborníků ústavu mezi nejohroženější skupinu. Nákaza se přenáší při blízkém a dlouhodobém styku, například sexuálním.

Podle informací na webu Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je případů v Evropě téměř 19.400. Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová minulý týden při jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze uvedla, že počty případů už šest týdnů rostou pomaleji, což přičítala žádoucí změně chování obyvatel v důsledku lepší informovanosti o šíření této nemoci. EU má k dispozici více než 300.000 dávek vakcín proti opičím neštovicím. Podle serveru iROZHLAS už první očkování dostali minulý týden i čeští zájemci v pražské Fakultní nemocnici Bulovka.

-čtk-