Foto: Pixabay

Slovenská vláda podceňuje situaci ve zdravotnictví, tvrdí předseda lékařských odborů

Slovenské odbory mají pocit, že Vláda SR podceňuje vzniklou situaci, přestože výpovědi 2100 lékařů mohou způsobit od prosince velmi vážné problémy. Alespoň to po včerejším jednání na Ministerstvu zdravotnictví SR (MZ SR) řekl Peter Visolajský, předseda tamního Lékařského odborového sdružení (LOZ). Podle něj jde o nadrezortní problém, který nevyřeší samotné ministerstvo zdravotnictví, a proto by se mu měla věnovat celá slovenská vláda.

Podle Petry Lánikové, mluvčí MZ SR, se setkání odborářů se zástupci ministerstva věnovalo zejména vzdělávání. „Mluvili jsme i o možnosti podepsání memoranda, jaké kroky je třeba učinit. Na obou stranách je zájem dohodnout se. Hledáme potřebná řešení, a proto věřím, že k odchodu lékařů z nemocnic nakonec nedojde,“ uvedla Petra Lániková.

Dohodu odboráři nepodepíší s MZ SR, ale jen s vládou

Peter Visolajský potvrdil, že je i v zájmu LOZ, aby co nejdříve přišlo k dohodě tak, aby mohli lékaři v klidu pracovat. „Proto vždy, když nás zavolají, abychom něco dovysvětlili, přijdeme. Ale vysvětlujeme už rok a půl, takže bychom rádi viděli i nějaké konkrétní kroky,“ konstatoval šéf LOZ. Dodal, že žádnému podpisu memoranda nedošlo, a určitě ho LOZ nebude podepisovat s ministerstvem zdravotnictví.

„Pokud by měla být podepsána dohoda nebo memorandum, tak s Vládou SR. Ale nám nestačí jen podepsat nějaký papír, potřebujeme vidět, že se dělají změny ve slovenském zdravotnictví,“ konstatoval Peter Visolajský. Připomněl, že někteří lékaři si už hledají pracovní místa, a někteří už byli osloveni personálními agenturami, které doslova číhají na každého volného lékaře.

Zároveň byl představen předběžný návrh rozpočtu na rok 2023, který podle Visolajského nenaznačuje řešení ohledně problémů ve zdravotnictví. „Navýšení rozpočtu pro nemocnice určitě není dostatečné. Stále tedy nevidíme žádné kroky, které by směřovaly k dohodě,“ potvrdil Peter Visolajský.

Podle slov Petry Lánikové ale návrh rozpočtu ještě na MZ SR neviděli, a proto se k němu nestihli vyjádřit.

Jozef Brezovský