Foto: Public Domain Pictures

Aš chce vybudovat přeshraniční zdravotnické centrum s německým Selbem, reaguje na nedostatek lékařů

Aš na Chebsku zvažuje, jak co nejlépe zajistit zdravotní péči obyvatelům příhraniční oblasti. Nedostatek lékařů chce radnice řešit užší spoluprací se sousedním Selbem v Německu. Záměrem je umožnit ašským obyvatelům využívat tamější nemocnice napodobením modelu, který funguje v Českých Velenicích u rakouských hranic.

Vedení ašské radnice v minulém týdnu česko-rakouské příhraničí navštívilo. „Přesvědčil jsem se zde, že záměr tohoto typu je uskutečnitelný a životaschopný. Prvním krokem proto bude setkání se starostou Selbu, kterému předám informace o tom, jak mezinárodní projekt Českých Velenic a Gmündu vznikl, funguje a je financován,“ uvedl ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO). Dalším krokem bude založení ašsko-selbské pracovní skupiny, která bude na projektu pracovat.

Zdravotnické centrum u Gmündu je aktivita přeshraničního projektu Healthacross for future v rámci programu Interreg. Jde o první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii. Provoz zahájilo před rokem. Jeho cílem je zajistit dostupnost kvalitní lékařské péče v blízkosti místa bydliště. „Naši obyvatelé mohou být ošetřeni v nemocnici v Gmündu, ale vztahuje se to především na akutní případy,“ řekl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva. Spádová nemocnice pro České Velenice je v Jindřichově Hradci, který je vzdálený více než 50 kilometrů.

Přeshraniční zařízení podle ašského starosty funguje dobře a eviduje velký zájem. U Aše by tak mohlo vzniknout druhé podobné centrum, a to ze současného zařízení nebo by se postavilo nové. Problém by nebyl ani v jazykové bariéře, v příhraničí často pracují lékaři i sestry z Česka. O možnost využívat nemocnice v Selbu usilovalo i minulé vedení Aše. Plány ale ztroskotaly na zamítavém stanovisku zdravotních pojišťoven.

Financování by vyřešil právě přeshraniční projekt. „Nutnou podmínkou při vzniku střediska (v Gmündu) bylo vytvoření zvláštního fondu, do něhož jsou vloženy prostředky z více zdrojů a ze kterého se hradí ty platby, které jdou nad rámec plateb za výkony proplácené rakouskými pojišťovnami,“ uvedl Vrbata. Slíva dodal, že rakouským zdravotním pojišťovnám náklady na pacienty ošetřené v Gmündu proplácejí české pojišťovny.

V třináctitisícové Aši i v celém kraji chybí praktičtí lékaři, zubaři, ale i ambulantní specialisté. Nepříznivý trend stárnutí lékařů a jejich úbytek v okrajovém regionu chtělo bývalé vedení Aše podpořit dotacemi pro zdravotníky. Příspěvky na vybavení ordinací i další benefity už ale nabízejí i ostatní města v kraji. Nabídky jsou tak podle současného starosty neefektivní.

ČTK

Foto: Public Domain Pictures