Foto: Radek Čepelák

Válkův nápad přispívat na lyžařské kurzy svaz pojišťoven kritizuje, VZP už na něm ale pracuje

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začala připravovat možnost příspěvku dětem na lyžařské kurzy z fondu prevence, který navrhuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) Ladislava Friedricha by to stálo miliardy korun na úkor jiných příspěvků pro pojištěnce. Připomněl, že na ozdravné pobyty obecně pojišťovny už v současné době dětem přispívají.

Válek mluvil o příspěvku 6000 až 7000 korun od zdravotních pojišťoven na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd základních škol na českých horách na sobotní programové konferenci TOP 09. Podle něho jde o posílení zdravotní prevence.

VZP už na návrhu začala pracovat. „V tuto chvíli připravujeme možnou podobu návrhu na úpravu programu prevence, který by umožnil realizovat tento záměr,“ uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí VZP Viktorie Plívová. Podle ní je nutné, aby finální podobu příspěvku prodiskutovala a schválila správní rada VZP. „V tuto chvíli je předčasné uvádět jakékoli bližší parametry,“ dodala.

Na ozdravné pobyty zdravotní pojišťovny dětem přispívají už v současné době. Některé pobyty na horách či u moře přímo organizují, určené jsou často pro děti se zdravotními problémy. Většina také připlácí na letní dětské tábory, částka se letos pohybovala od 500 do 1500 korun.

„Příspěvky však stanovuje každá pojišťovna samostatně, a to podle možností a zájmu klientů tak, aby výsledný efekt byl co největší,“ uvedl dnes prezident SZP Friedrich. Rozhodují o nich samostatně správní rady těchto pojišťoven, které mají dohromady asi 40 procent klientů. Pojišťovny v současné době dokončují své plány včetně příspěvků na rok 2023. „Není nám známo, že by ze strany ministerstva zdravotnictví byla takto konkrétní doporučení a příslušná odůvodnění pro přípravu plánů vznesena,“ dodal.

Příspěvek by podle něj stál miliardy korun, které by pojišťovny musely vzít z jiných oblastí prevence, na které v současné době přispívají. Lidé mají od pojišťoven možnost získat peníze například na dentální hygienu, rehabilitační nebo pohybové aktivity, očkování nebo jinak nehrazená vyšetření a péči. „Je velmi diskutabilní, zda právě tyto výhody by byly za všech okolností nejefektivnější a ze strany klientů nejvíce oceňované,“ dodal. Různorodost příspěvků považuje za jednu z mála oblastí, kde si mohou zdravotní pojišťovny, kterých je v ČR sedm, konkurovat.

-čtk-