Ředitel Zbyněk Podhrázký na listopadové konferenci pro lékaře se zahraničním vzděláním. Foto: Doktor Čechov

Organizační změna na ministerstvu ukončí ředitelování kritizovaného úředníka Podhrázkého

Dlouhodobou kritiku (ne)činnosti resortního odboru vědy a lékařských povolání, který má ve své kompetenci mj. postgraduální vzdělávání lékařů, uznávání kvalifikací či akreditace školicích zařízení, se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek rozhodl vyřešit rázně. Novou systemizací, kterou by měla vláda schválit na svém jednání příští středu, ruší rovnou celý odbor a jeho agendu přesouvá do nově zřizovaného oddělení lékařských povolání. O své místo tak přijde dlouholetý ředitel odboru Zbyněk Podhrázký. Vyplývá to z návrhu vládního materiálu, který má Zdravotnický deník k dispozici. Podle něj vznikne na rezortu také nové místo náměstka.

Jak nedávno slíbil poslancům výboru pro zdravotnictví, tak koná. Před třemi týdny hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v Poslanecké sněmovně o tom, že chce řešit dlouhodobé problémy ve vzdělávání zdravotníků mimo jiné i „zásadní změnou fungování“ odboru vědy a lékařských povolání, jež má tuto agendu ve své kompetenci. Příští týden ve středu má vláda na svém programu schválení úpravy v tzv. systemizaci služebních a pracovních míst, která mj. ruší celý tento odbor, včetně jeho dvou oddělení akreditací a uznávání kvalifikací. Agenda útvaru se má přesunout do nově vzniklého oddělení lékařských povolání.

Tím přijde o své místo a funkci i dlouholetý ředitel odboru Zbyněk Podhrázký, kritizovaný jak ministrem, tak lékaři. Navrhované řešení má podle vládního materiálu, jenž má Zdravotnický deník k dispozici, vést „ke zvýšení efektivnosti při řešení konkrétních řízení“.

Vedle toho navrhuje ministr Válek zřídit na svém rezortu další místo náměstka a několik dalších organizačních změn, například sloučení dvou oddělení Evropské unie a zahraničních styků do jednoho společného oddělení Evropské unie a protokolu na odboru mezinárodních věcí a EU nebo vytvoření oddělení systémových reforem na odboru zdravotní péče „za účelem plnění některých bodů Programového prohlášení vlády, např. Aktivní přístup k reformě psychiatrické péče, zejména zefektivnění a modernizaci léčby duševních onemocnění“, uvádí se v dokumentu.

Uvedené změny by měly vést ke úbytku čtyř systemizovaných míst a snížení objemu prostředků na platy ve výši 627 468 korun.

Připomeňme, že se nejedná o první „řez“ ministra Válka do fungování rezortu. Půl roku po svém nástupu do funkce podobně zrušil celý odbor legislativy, díky čemuž skončila ve své funkci i jeho – opět dlouholetá – ředitelka Lucie Krausová.

-sed-