Foto: PxHere

EMA musí dělat víc proti nedostatku léků, vyzvalo sdružení pacientů

Evropské organizace zastupující pacienty a spotřebitele se společným dopisem obrátily na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) s výzvou, aby se více zasazovala o odstraňování nedostatku některých široce používaných antibiotik v regionu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Sdružení se na EMA obrátila v době, kdy se na trhu nedostává některých antibiotik včetně amoxicilinu, který se používá při léčbě bakteriálních infekcí a často je předepisován dětem trpícím ušními či plicními infekčními nemocemi. Jeho nedostatek se projevuje od října.

Poptávka po některých lécích vzrostla v souvislosti s nárůstem respiračních onemocněních po dvou letech omezení souvisejících s pandemií covidu-19. Sdružení v dopise vyjadřují sílící obavu z pokračování nedostatku příslušných léčiv i s odcházející zimou.

„Hlavním příčinou označovanou výrobci je nedostatečná výrobní kapacita vzhledem k prudkému nárůstu poptávky,“ stojí v dopise podepsaném 11 organizacemi, mezi nimiž jsou Evropská aliance veřejného zdraví (EPHA) a Evropská spotřebitelská organizace (BEUC).

Nedostatek léků včetně některých antibiotik se projevil také v České republice. Premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek minulý týden při návštěvě farmaceutické společnosti Zentiva uvedli, že se situace kolem nedostatku některých léků v Česku postupně zlepšuje. Fiala připomněl například 500.000 balení antibiotik, která by do ČR měla dorazit v lednu a únoru.

-čtk-