Ilustrační foto: Pixabay

Na podporu rezidenčních míst chce ministerstvo letos rozdělit 820 milionu korun

Ministerstvo zdravotnictví zvyšuje letos dotace na rezidenční místa na částku 820 milionů korun. Chce podpořit 150 míst pro všeobecné praktické lékaře a 80 míst pro praktické lékaře pro děti a dorost. Peníze vyčlení také pro vzdělávání dětských psychiatrů a neurologů. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Pro rok 2023 budou podpořeny zejména obory, které v České republice chybí, tedy hlavně všeobecný praktický lékař, pediatr v praktické péči, dětský psychiatr a dětský neurolog. Zároveň ministerstvo zvyšuje dotace na rezidenční místo v základním kmeni i celém specializačním vzdělávání.

„Letošní dotace na rezidenční místa reflektují potřebu českého zdravotnického systému a pomůžou dostat lékaře do oborů, kde chybí nejvíce rezidenčních míst,“ uvedl v tiskové zprávě ministr Vlastimil Válek (TOP 09). V minulých letech podle něj nebyla při přidělování rezidenčních míst zohledňovaná zhoršující se situace v primární péči, kdy se zvyšuje průměrný věk lékařů a větší počty jich odcházejí do penze.

„Spolu s tím razantně navyšujeme prostředky pro lékaře v celém specializačním vzdělávání, tedy nejen základní kmen, ale i specializovaný výcvik, a to tak, aby měli důstojnější příjem,“ dodal Válek.

Pro obor všeobecné praktické lékařství rozdělí rezort v roce 2023 150 rezidenčních míst, což je dosud nejvíc. V oboru pediatrie to bude o 80 míst. Všechna jsou vyhrazena pro lékaře, kteří si zvolí tu variantu vzdělávacího programu, která je určena pro lékaře v primární péči. V obou případech byla rovněž navýšena měsíční částka dotace na 55 000 korun.

Ještě více peněz na rezidenční místa plánoval předchozí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mladým lékařům chtěl v roce 2021 rozdělit 880 milionů korun. Částka se podle jeho plánu měla lišit podle regionů – v těch, kde lékaři chybí, měla být vyšší, lékaři by se ale museli zavázat v dané oblasti pracovat i po skončení vzdělávání. Plán ale do sněmovních voleb a střídání v čele úřadu nestihl realizovat.

V roce 2020 bylo vyhrazeno na rezidenční místa pro vzdělávání lékařů 740 milionů korun, v roce 2019 zhruba 600 milionů korun.

-čtk-