Foto: PxHere

Konec povinné izolace. Ministerstvo chce zmírnit covidové opatření

Dny, kdy vás pozitivní výsledek testu na koronavirus poslal automaticky do nařízené izolace, jsou možná u konce. Ministerstvo zdravotnictví nyní poslalo do připomínkového řízení návrh novely vyhlášky, kterou by se povinná izolace zrušila u těch případů, u nichž pro ni není jiný důvod. V praxi by to znamenalo, že by se izolace nemusela týkat například lidí, kteří mají bezproblémový klinický průběh a z povahy své práce je u nich nízká šance na to, že nakazí někoho dalšího. Resort ministra Vlastimila Válka v návrhu argumentuje příznivým vývojem epidemiologické situace, dostatečnou proočkovaností i promořeností v české populaci.

„S ohledem na aktuální republikový, jakož i celosvětový, trend vývoje epidemiologické situace ve výskytu covid-19, na základě vyhodnocení aktuálních dopadů tohoto onemocnění na populaci v ČR, kdy ubývá závažných stavů, a s ohledem na vývoj specifické proočkovanosti proti covid-19 a celkovou promořenost populace, díky čemuž směrujeme k účinné kontrole nákazy virem SARS-CoV-2, se ponechání striktně nastavené povinnosti izolace nakažených osob jeví vzhledem k dalším možnostem dodržování základních preventivních protiepidemických opatření jako nadbytečné,“ stojí v důvodové zprávě ministerstva zdravotnictví. Navrhovaná změna tak má reflektovat vývoj epidemiologické situace, přičemž její stav je nyní jiný, než byl v době, kdy byla původní vyhláška vytvořena.

Z vyhlášky by tak vypadl dovětek o izolaci nařízené „na dobu nezbytně nutnou k zamezení šíření infekce“. Namísto toho by se rozšířila o podmínku, kdy lze takovou izolaci nařídit – a to pouze v nezbytných případech s ohledem na míru rizika. Konkrétně by se pro nařízení karantény hodnotil zdravotní stav nakaženého a jeho nejbližšího okolí a též povaha vykonávané práce v zaměstnání.

„Rozdílná je míra rizika dalšího šíření nákazy například v prostředí poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb oproti prostředí, kde pobývají imunitně komponované osoby,“ vysvětluje ministerstvo. Při vyhodnocování zdravotního rizika by svou roli hrála také možnost využívání ochranných prostředků (roušek a respirátorů) nakaženými.

Ministerstvo v návrhu kromě příznivé epidemiologické situace argumentuje rovněž tím, že nařízená izolace má negativní dopad na sociální život i ekonomický stav dotčených osob. Změnu přístupu obhajuje i již zavedenou praxí v okolních státech, kde je nyní izolace doporučená, nikoliv povinná.

Návrh novely vyhlášky se nyní nachází v meziresortním připomínkovém řízení. Pokud by byl schválen, má nabýt účinnosti již druhý den po jejím vyhlášení.

-fk-