Transplantace ledvin. Zdroj: IKEM

Lékaři v pražském IKEM loni transplantovali 528 orgánů, včetně deseti bijících srdcí

300 ledvin, 140 jater, 51 srdcí, 31 slinivek, pět Langerhansových ostrůvků a jedno tenké střevo. Celkem 528 orgánů transplantovali chirurgové v IKEM za uplynulý rok 2022. To je 60 procent všech transplantací v ČR, jak uvedl IKEM v tiskové zprávě. Tradičně bylo nejvíce ledvin, významně se zvýšil i počet transplantovaných srdcí, a to zejména díky speciálnímu přístroji na zlepšení kondice, případně i převoz bijícího srdce. Rok 2022 byl navíc výjimečný v rozvoji programu transplantací jater od žijícího dárce dospělému pacientovi.

Chirurgové Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni transplantovali 528 orgánů, o 14 méně než v rekordním roce 2021. Zdravotnické týmy IKEM uskutečnily celkem 162 odběrů od zemřelých dárců, transplantovaly 300 ledvin, 140 jater, 51 srdcí, 31 slinivek, pět Langerhansových ostrůvků a jedno tenké střevo. To je 60 procent všech transplantací v ČR.

IKEM není jen největším transplantačním centrem České republiky, ale patří i mezi nejaktivnější v celé Evropě. Dostupnost transplantací v Česku přepočteno na milion obyvatel patří ve srovnání s evropskými státy k nejlepším,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel IKEM Michal Stiborek.

Zdroj: IKEM

V loňském roce se již tradičně nejvíce transplantovaly ledviny. Většina pacientů dostala ledvinu od zemřelého dárce, v 28 případech byl dárcem příbuzný nebo blízký pacienta. „Za velkou transplantační aktivitou stojí především perfektní spolupráce s dárcovskými nemocnicemi v ČR, převozy dárců orgánů ze spolupracujících pracovišť přímo do IKEM, ale také častější odběry orgánů od cizinců, kteří pobývali v ČR. Tím, že provádíme často odběr orgánů přímo v IKEM navíc napomáháme našim kolegům z dárcovských nemocnic,vysvětluje přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

Pomáhá virtuální realita

Rok 2022 byl v IKEM výjimečný i v rozvoji programu transplantací jater od žijícího dárce dospělému pacientovi. První taková operace proběhla v únoru 2022, kdy polovinu svých jater darovala vážně nemocné pacientce její sestra. Do té doby byla takto transplantována játra jen ve třech případech, a to dětským pacientům.

„Transplantace u dospělých je složitější, protože je nutné od žijícího dárce odebrat mnohem větší část jater, přičemž chirurg nesmí ohrozit jeho zdraví a život. I proto se na tyto nejtěžší výkony připravujeme i pomocí virtuální reality, která nám umožní se podívat na orgán nejen zvenku, ale i na všechny struktury uvnitř jater,“ popsal přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

IKEM také významně zvýšil počet transplantovaných srdcí. 51 pacientů dostalo novou naději na život, deset z nich zásluhou přístroje na převoz bijícího srdce, který je v IKEM k dispozici od podzimu 2019. „Tehdy jsme avizovali, že chceme s pomocí této průlomové metody zvýšit počet transplantací srdce o nejméně deset procent. V loňském roce se nám nicméně podařilo tento závazek dokonce významně překonat, a to hned u dvaceti procent případů. Díky přístroji jsme tak zachránili život deseti pacientům navíc,“ dodává přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka.

-sed-