Ilustrační foto: Pixabay

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem by měl Senát schválit příští středu

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem, který Poslanecká sněmovna schválila téměř jednomyslně již v prvním čtení před měsícem, projednají senátoři na svém plénu příští týden. Předlohu včera totiž, opět jednomyslně, podpořili členové senátního výboru pro zdravotnictví.

Senátní výbor pro zdravotnictví včera na svém jednání jednomyslně podpořil společný návrh poslanců vládních stran a ANO na zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem. Novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek poslala do Senátu Poslanecká sněmovna před měsícem, kdy ji schválila téměř jednomyslně již v prvním čtení. Předloha nyní poputuje na plénum Senátu, které o ní rozhodne příští týden ve středu.

Novela zavádí pro prodej nikotinových sáčků stejnou regulaci, která již platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Za porušení zákazu by hrozila finanční sankce. Předlohu poslanci zpracovali s ministerstvem zdravotnictví. Vyhláškou omezí ministerstvo od července příštího roku obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a upraví také vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti.

Zákaz prodeje má podle předlohy platit nejen pro klasické obchody, ale také pro automaty a pro e-shopy, jejich provozovatelé by museli předem hlásit systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví. Zcela zakázán by byl prodej nikotinových sáčků ve zdravotnických zařízeních, ve školách nebo na akcích pro děti. Prodejci by po přijetí novely dostali tříměsíční lhůtu na to, aby se regulaci prodeje nikotinových sáčků přizpůsobili.

Za porušení zákazu by fyzické osoby mohly podle závažnosti přestupku dostat pokutu až 150.000 korun, firmy by mohly být potrestány sankcí až do výše jednoho milionu korun a až dvouletým zákazem činnosti. 

-sed-