Premiér Petr Fiala (ODS). Foto: Úřad vlády

Fiala: Regulační poplatky u lékaře naše vláda nezavede, novináři dezinterpretovali slova ministra Válka

Novináři dezinterpretovali slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), o obecném zavádění regulačních poplatků ministr nikdy nemluvil, řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce premiér Petr Fiala (ODS). „Titulky, že chceme zavádět regulační poplatky byly nešťastné, pan ministr to neřekl. Chci všechny uklidnit – regulační poplatky u lékaře naše vláda zavádět nebude,“ uvedl premiér.

„Pan ministr zdravotnictví nemluvil obecně o regulačních poplatcích, bavil se pouze o regulačních poplatcích na pohotovosti a na urgentním příjmu, což je dlouhodobý problém a požadavek České lékařské komory. A mimochodem na pohotovosti dnes ten poplatek je, takže nemluvíme o ničem novém,“ řekl Fiala v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Slova ministra Válka podle premiéra novináři překroutili. „Interpretace novinářů byla, že chceme zavádět regulační poplatky a to je nesmysl. Nechceme,“ komentoval premiér. A dodal, že o znovuzavedení poplatků, které před lety nastavila vláda Mirka Topolánka vláda současná neuvažuje: „Chci všechny uklidnit – regulační poplatky u lékaře naše vláda zavádět nebude… Už se to tady jednou vyzkoušelo a víme, k čemu to vedlo. Není to cesta, kterou jdeme.“

O tématu regulačních poplatků na pohotovosti a na urgentním příjmu prý přímo Fiala zatím nejednal. „U téhle odborné debaty jsem nebyl a nejsem schopen teď říct, jestli je to (zavádění regulačních poplatků) na místě, nebo není. Odbornou debatu vede pan ministr. Každopádně regulační poplatky obecně zavádět nechceme,“ zopakoval premiér. Zmínil také, že debata o regulačních poplatcích na pohotovosti a na urgentním příjmu nepatří do diskutovaného balíčku, který má vést ke konsolidaci veřejných financí. „To je debata ministra zdravotnictví s reprezentanty odborné veřejnosti, s těmi, které takové změny vyžadují,“ řekl Fiala.

-jkn