Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Lidé zneužívají urgentní příjmy, zvažme regulační poplatky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že lidé zneužívají urgentní příjmy nemocnic, a on chce proto zavést regulační poplatky. Ty by měli platit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Řekl to novinářům MF Dnes. O několik hodin později na webu ministerstva svůj výrok upřesnil s tím, že jde jen o návrh, ne záměr. „Mé vyjádření bylo pouze komentářem k probíhající odborné diskuzi na toto téma. Jakékoli potenciální změny v této oblasti dovolím pouze v momentě, kdy bude jasné, že by zvýšily dostupnost lékařské péče,“ sdělil ministr.

„Regulace na urgentních příjmech je potřeba, řada lidí tam chodí zbytečně,“ řekl Válek deníku MF Dnes. Za nepřijatelné ovšem považuje, aby o tom, kdo by má platit, rozhodovali lékaři na příjmu. „Musela by být předem jasná definice, zda z toho budou osvobozeni lidé, kteří přijedou sanitkou,“ uvedl Válek.

Návštěva praktických lékařů by podle ministra zpoplatněna být neměla. „Spíš si dokážu představit to, že pacient zaplatí za to, že nejde nejdřív k praktikovi, ale přímo do zdravotnického zařízení,“ uvedl. Poukázal na to, že dostupnost praktiků není všude stejná, a proto by bylo nekorektní trestat člověka, který ho nemá za to, že jde rovnou do nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví v návaznosti na Válkovo vyjádření upozornilo, žeroblematika změn v oblasti regulačních poplatků je nicméně teprve odborně diskutována. „Tato diskuse je vedena nejen o výši poplatků, ale i o rozlišení osob, které přichází s akutním a neakutním problémem. S ohledem na složitost této problematiky je diskuze nyní vedena především o realizovatelnosti takových změn a případné změny zatím nejsou na stole,“ stojí v tiskové zprávě ministerstva.

V současnosti platí lidé za využití lékařské a zubní pohotovostní služby 90 korun. Vedle pohotovostí ale v Česku fungují také urgentní příjmy zdravotnických zařízení. Právě ty podle Válka lidé nadužívají. Češi začali platit regulační poplatky v lednu 2008 – u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 Kč a za pohotovost 90 korun. Jednotlivé poplatky se pak časem měnily a zanikaly. Naposled od ledna 2015 zanikla povinnost třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách. Zůstal jen poplatek 90 korun na pohotovosti.

Někteří lékaři, zejména gynekologové či zubaři, přesto od pacientů vybírají od svých pacientů peníze i za zákroky hrazené zdravotními pojišťovnami. Podle Válka by právě pojišťovny měly takové případy řešit. Ministr ale dodává, že nejde o plošný jev a takové případy označil za jakousi daň za demokracii. „Kdybychom měli diktaturu, tak osvícený diktátor půjde a lékaře, kteří porušují zákony a vybírají nějaké nelegální poplatky, zavřel,“ vyjádřil se v minulosti Válek.

-red-