Polish MEP and chair of the European subcommittee on public health (SANT) Bartosz Arłukowicz with European Commissioner for Health and Food Safety Stella Kyriakides during the first official meeting. Photo: European Parliament

Zasedání nového evropského podvýboru pro veřejné zdraví spustilo smršť otázek

Nastal historický okamžik, shodli se evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides s polským europoslancem Bartoszem Arłukowiczem, předsedou nového evropského podvýboru pro veřejné zdraví (SANT) na včerejším prvním zasedání. Přítomnost eurokomisařky dala členům podvýboru možnost spustit jejím směrem smršť otázek, jež odhalily, že mnoho států EU trápí v oblasti veřejného zdraví stejné obtíže. K nejdůležitějším patří nedostatek léků, nerovný přístup pacientů z různých zemí ke zdravotní péči a problém antimikrobiální rezistence, která má potenciál způsobit celoevropskou zdravotní krizi.

„Když jsem byl lékařem na Klinice dětské onkologie v polském Štětíně, pukalo mi srdce, že naši malí pacienti bojující se vzácnými druhy rakoviny mají úplně jiné šance na přežití, než stejní pacienti tisíc kilometrů daleko,“ uvodil zahájení prvního zasedání podvýboru SANT předseda Bartosz Arłukowicz.

Připomněl i další nezapomenutelnou událost z doby, kdy byl ministrem zdravotnictví v Polsku, kde v jednu chvíli došly čtyři léky na rakovinu klíčové pro přežití pacientů. Stejná léčiva tenkrát chyběla v šestnácti evropských zemích. Evropská unie nepomohla, každá země musela nedostatek zásadních medikamentů řešit sama. „Proč musíme sami bojovat s nedostatkem léčiv, což způsobuje utrpení a smrt? Myslím, že pět set milionů evropských občanů čeká, že budeme jednat, aby v Evropě již nikdy nikomu nedošly potřebné léky,“ konstatoval.

Pandemie covidu-19 podle něj ukázala, že se podobné potíže dají vyřešit, pokud státy v EU spojí své síly. Proto mimo jiné vznikl nový podvýbor Evropského parlamentu pro veřejné zdraví, jenž by mohl pomoci problémy související se zdravím Evropanů dostat do středu zájmu evropských politiků.

Nedostatek léků i antimikrobiální rezistence

„Covid-19 ukázal, že v jednotě je velká síla a tuto jednotu potřebujeme mít napříč členskými státy, ale i napříč institucemi. Potřebujeme ji, abychom se vypořádali nejen s dlouhodobými následky covidu, ale abychom se podívali i na to, jak můžeme zlepšit pracovní sílu ve zdravotnictví a zdraví evropské populace,“ poukázala eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides.

Jednotu a sílu bude Unie rozhodně potřebovat, protože jak odhalily dotazy členů podvýboru SANT směřující na eurokomisařku, akutních problémů souvisejících se zdravotními systémy zemí EU a veřejným zdravím se nakupila obrovská hromada. Počínaje nedostatkem mnoha léčiv a obrovskými rozdíly v jejich cenách v jednotlivých státech přes nerovný přístup pacientů v různých zemích ke zdravotní péči až po závažnou problematiku antimikrobiální rezistence (AMR). Nemluvě o množství dalších komplikací s rozsáhlým dopadem na zdraví Evropanů.

Členové podvýboru SANT položili eurokomisařce desítky otázek. Foto: Evropský parlament

„Problém s nedostatkem léků má mnoho různých příčin a velmi dlouhou historii. Ale díky posílení mandátu, které Evropský parlament podpořil, má nyní Evropská léková agentura (EMA) zavedený velmi soudržný systém monitorování a řízení,“ uvedla Stella Kyriakides. Díky tomu má silnější roli, aby mohla koordinovat potřebná opatření napříč Unií, proto je podle ní nyní možné řešit například nedostatek antibiotik, některých trombolytik či léků proti cukrovce, který postihl mnoho států EU.

Společné nákupy a vytváření zásob

V rámci řešení nedostupnosti léčiv se podle ní diskutuje zavedení rozmanitých opatření. Poprvé v historii by mohl být v rámci Unie schválen seznam kritických léků se závazky jejich dodávek, zvažují se společné nákupy medikamentů pro všechny členské státy i vytváření zásob vybraných léčiv na úrovni EU. „Ale v tomto ohledu musíme být opatrní, protože při tvorbě zásob můžeme vytvořit ještě větší nedostatek,“ sdělila eurokomisařka.

Řeší se také možnost, že výrobci léčiv by museli mít připraveny plány pro prevenci nedostatku léků, bez nichž by nemohli dodávat své produkty na evropský trh. Podle Stelly Kyriakides je nezbytné být proaktivní a vědět o potenciálních rizicích nedostatku léků dříve, než k němu reálně dojde, a ne jen reagovat na akutní výpadky dodávek, které již nastaly.

Zásadní kapitolou jsou také chystaná opatření, která se budou týkat antimikrobiální rezistence. „Je to velká veřejná hrozba a je nutné navrhnout velmi konkrétní opatření pro řešení problému s AMR. Musíme překonat selhání trhu a zjistit, jak vyvinout nové, bezpečné a účinné antimikrobiální látky. Také potřebujeme zajistit obezřetné používání již existujících antimikrobiálních přípravků,“ uvedla.

Životně důležité politické priority

Faktickou i cenovou dostupnost potřebných léků a některé další zmíněné problémy by podle eurokomisařky mohla pomoci vyřešit připravovaná farmakologická reforma, která by měla být příští středu předložena ve výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI).

Eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides se příští středu chystá předložit dlouho očekávanou farmakologickou reformu ve výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Foto: Evropský parlament

„Naším cílem je vytvořit silný, flexibilní právní rámec, který v budoucnu obstojí, bude odolný vůči krizím a přátelský k inovacím. Je to balíček návrhů, soubor nástrojů, které zajistí, že členské státy budou mít lepší přístup k lékům a že budeme pokračovat v podpoře inovací, aby farmaceutický průmysl v EU zůstal světovým inovátorem, což je životně důležité,“ nastínila Kyriakides. Zajištění dostupnosti léků napříč EU je podle ní klíčovou politickou prioritou. „V EU nemohou být občané první a druhé kategorie, všichni si zaslouží mít včasný a rovný přístup k medikamentům, kdykoli je potřebují,“ konstatovala.

Podvýbor SANT má velké plány

Nedávno vytvořený evropský podvýbor SANT bude podle Stelly Kyriakides mít při jednání o řešení zásadních problémů v oblasti veřejného zdraví v EU kruciální roli, přestože hlasování o legislativních návrzích zatím zůstává v kompetenci výboru ENVI.

Vyjádření předsedy SANT Bartosze Arłukowicze během prvního zasedání ukazuje, že podvýbor má pro nejbližší budoucnost skutečně velké plány. „Na schůzi koordinátorů bylo rozhodnuto požádat výbor ENVI o povolení k několika otázkám – vypracování zprávy o zadávání veřejných zakázek na společný nákup a skladování medikamentů, o duševním zdraví a neinfekčních nemocech,“ sdělil.

Kromě toho plánuje uspořádat hned několik slyšení, například o revizi farmaceutické strategie, prevenci nepřenosných nemocí nebo o duševním zdraví mládeže. A chystá se požádat o tři místa pro své členy v delegaci ENVI, která pojede na Světové zdravotnické shromáždění v Ženevě. Do příštích eurovoleb zbývá zhruba rok a podvýbor SANT má ve zbývajícím čase příležitost prokázat, že oblast veřejného zdraví v EU si zaslouží zřízení samostatného výboru. Zdá se, že se do toho chystá pustit s plnou vervou.

Lenka Springs

O podrobnostech z prvního zasedání nového evropského podvýboru pro veřejné zdraví a odpovědích eurokomisařky Stelly Kyriakides na otázky členů SANT budeme informovat v příštích dnech.