Ilustrační foto: Royalty Free Photo

Britské nemocnice nestíhají. Na čekací listině na rutinní zákroky je rekordní počet pacientů

Pandemie koronaviru a podfinancování Národní zdravotní služby (NHS). To jsou dvě hlavní příčiny stavu, který bychom sotva očekávali ve Velké Británii. A sice, že na čekacích listinách na rutinní zákroky se ocitl rekordní počet lidí. Skoro o tři miliony více než před propuknutím covidové krize. S odkazem na NHS to uvedla britská zpravodajská stanice BBC.

Britské nemocnice nedokázaly splnit svůj cíl, kterým bylo razantní zkrácení čekacích lhůt na plánované zákroky a snížení počtu čekajících pacientů. Do konce letošního března mělo dojít k odstranění 18měsíčích čekacích dob na zákroky jako náhrada kolenního nebo kyčelního kloubu, a ke snížení počtu onkologických pacientů čekajících na zákrok dva měsíce na úroveň před covidovou krizí.

Národní zdravotní služba oznámila, že se podařilo v rutinních zákrocích dosáhnout výrazného pokroku. 18 měsíců nebo déle na svou plánovanou operaci ke konci března čekalo necelých 11 tisíc pacientů, což je ani ne poloviční počet v porovnání s letošním únorem.

Na operaci čeká o tři miliony více lidí než před covidem

Jenže celková čísla vyznívají katastrofálně. Na čekací listině na zákrok v nemocnici se ke konci března ocitlo rekordních 7,3 milionu osob. To je téměř o tři miliony více než před propuknutím koronavirové pandemie. Podle britského kabinetu by k poklesu těchto čísel mohlo dojít ne dříve než příští jaro, uvedla britská zpravodajská stanice BBC.

Výkonná ředitelka NHS Amanda Pritchardová uvedla, že se u nejdelších čekacích dob podařilo dosáhnout velké redukce, avšak systém se soustavně potýká s řadou problémů, kvůli kterým není zkracování čekacích dob možné provádět rychleji.

Jde především o kombinaci nárůstu počtu hospitalizací s chřipkou nebo covidem v průběhu letošní zimy a rozrůstající se vlny stávek zdravotních sester či dalších pracovníků ve zdravotnických zařízeních. Tyto dva faktory podle NHS vedly k odkladu více než půl milionu chirurgických zákroků. „Je před námi stále spousta práce, ale je třeba říci, že se nám podařilo odvést velký kus práce,“ řekla mimo jiné Pritchardová zpravodajské stanici BBC.

Sunak: Snížil jsem počet lidí čekajících na zákrok rok a půl

„Slíbil jsem, že zkrátíme čekací listiny u NHS, a to se nám daří. Snížení počtu lidí čekajících na operaci 18 měsíců nebo déle o 90 procent je obrovský pokrok. Zároveň je to jasný projev toho, jak tvrdě lidé v NHS pracovali a pracují, což bylo patrné obzvláště v zimě, která představovala rekordní vytížení zdravotnického personálu,“ uvedl pro BBC britský premiér Rishi Suak.

Jenže jak již bylo řečeno, počet čekajících pacientů obecně se snížit nejen nepodařilo, ale vyšplhal se na nový rekord. Už koncem loňského roku ovšem Národní auditní úřad (NAO – National Audit Office) varoval, že naplnění plánu na snížení obrovského „dluhu“ v oblasti zdravotní péče je ohroženo. NAO dále varoval, že rizikem je nedostatek lůžek a zdravotnického personálu v nemocnicích.

Zlepšení nastane možná za rok

Úřad také zmínil, že NHS provádí stále menší počet plánovaných zákroků, jako jsou náhrady kolenních nebo kyčelních kloubů, než před pandemií koronaviru. „Zaměstnanci dělali, co bylo v jejich silách. Jenže počet operací byl ovlivňován opakovanými výpadky pracovníků, což zhoršovalo fungování NHS na každodenní bázi,“ uvedl pro BBC Tim Mitchell z Royal College of Surgeons of England.

Národní zdravotnická služba však už před téměř třemi měsíci varovala, že počet pacientů na čekacích listinách se v letošním roce velmi pravděpodobně nepodaří snížit. A že k razantnějšímu snížení dojde až v první polovině roku 2024. Zda je dosažení takového cíle tentokrát reálné, ukáže bohužel opět až čas.

Zdeňka Musilová