Ilustrační foto: Pixabay

Kolem HHC vypukla hysterie. Zákaz by byl krajně nešťastný, zaznělo na konferenci

Česko se zazelenalo, a to ne jenom proto, že přišlo jaro. Zejména v místech s čilým turistickým ruchem nelze přehlédnout obchody, které křiklavými nápisy a grafikami poutají na prodej výrobků s novou kanabinoidní látkou HHC, jež má některé podobné účinky jako zakázaná látka THC. Nejen o rizicích spojených s HHC hovořili na mezinárodní telekonferenci s názvem Za hodinu dvanáct! pozvaní odborníci. Věnovali se i možnostem regulace této látky a v neposlední řadě jejím ekonomickým dopadům. Akci uspořádal think tank Racionální politika závislostí a jejím mediálním partnerem byl Zdravotnický deník.

„Užití HHC není spojeno s akutními ani střednědobými nežádoucími účinky, které by pramenily z nějaké toxicity,“ řekl na úvod konference lékař a předseda správní rady pacientského sdružení Kopac Pavel Kubů. Současně dodal, že látka má svoji psychoaktivitu, takže lidé s nějakými zdravotními predispozicemi by měli být při jejím užívání opatrní, to ale platí i u jiných kanabinoidů.

Kubů také připomněl pozitivní léčebný efekt látky HHC, který si někteří pacienti oblíbili coby snadněji dostupnou alternativu k THC, látce rovněž derivované z konopného CBD. Zmínil i konkrétního případ nejmenovaného českého pacienta, trpícího onemocněním, které provázejí těžké křečové stavy. „Nemohl se dlouhodobě dostat k THC, protože ta dostupnost v systému zdravotní péče je stále velmi omezená… tak si na tom aktuálně neregulovaném trhu pořídil HHC,“ popsal Kubů s tím, že kanabinoid u pacienta zabral mimořádně dobře a umožnilo mu to být soběstačnější. Okamžité zakazování HHC proto označil za krok, který by pacientům uškodil, neboť by se tak mnozí mohli rázem ocitnout bez potřebného léku.

Žádný toxický efekt

„Je to látka, která má z medicínského hlediska do budoucna zajímavý potenciál,” zhodnotil HHC ve svém příspěvku forenzní analytik Martin Kuchař. Připomněl, že přestože je látka známá již od 40. let minulého století, je stále relativně málo prozkoumaná a zaslouží, si proto další výzkum. Přesto je již o ní známo několik důležitých informací. „Oproti THC méně utlumuje. Navíc nedochází k narušení zpracování senzorických informací,“ sdělil Kuchař. HHC navíc nepoškozuje játra a ani nemá kardiotoxické účinky.

K účinkům a případným rizikům látky HHC se vyjádřil také Christopher Ware, ředitel americké společnosti KCA Laboratories, která se zaměřuje na analýzu nových, odvozených a syntetických kanabinoidů, a to zejména s ohledem na jejich stabilitu a toxicitu. Od roku 2021 společnost analyzovala 20 tisíc vzorků s HHC. „Dosud jsme nezaznamenali žádný toxický efekt,“ řekl k výsledkům analýz. Látka prý nemá zhoršující účinky jako jiné kanabinoidy. Zpravidla totiž neobsahuje kontaminanty (znečišťující prvky).

Téma případných kontaminantů, které výrobky z HHC mohou obsahovat, zmínil i Kuchař. Uvedl, že by se riziko znečišťujících prvků dalo vyřešit správně nastavenou regulací, která by stanovila kritéria bezpečnosti.

Regulace vytvoří příležitost ovlivnit situaci

Regulaci se na konferenci věnoval i advokát Vojtěch Sucharda. Současný humbuk popsal jako hysterii. „Vždycky když vznikne nějaká hysterie, jako to teď můžeme vidět okolo CBD nebo HHC v České republice, tak je dobré se podívat na fakta a nedělat ukvapená rozhodnutí,“ doporučil. Podle něj by si Česko mohlo v regulaci HHC vzít příklad ze Spojených států amerických, kde polovina států již látku legalizovalo, ovšem má to svá pravidla. „Pokud by se Česká republika vydala cestou regulace, jednalo by se o racionální krok,“ řekl Sucharda. Regulace totiž podle něj přináší příležitost pozitivně trh s touto látkou ovlivnit, a to ať už jde o podobu prodeje, reklamy, obalových materiálů a podobně. „Je možné stanovit, jaká věková skupina se k těm látkám může dostat… Jak tyto látky budeme danit… Co s těmi penězi dělat, jak budou použity,“ dodal.

S jeho slovy souhlasil i moderátor konference, epidemiolog a ředitel výzkumu think tanku Racionální politiky závislostí, Viktor Mravčík. „Je jasné, že prohibice je slepá cesta, která přináší více veřejnozdravotních škod a znamená především náklady,“ shrnul.

Zákazy pomohou černému trhu

Dalšího vstupu se zhostil ekonom Michael Fanta. Podle něj situace kolem poptávky i nabídky konopných produktů v České republice prakticky kopíruje dění v ostatních zemích. „Vznikají u nás nové produkty, roste poptávka, vznikají tím pádem i nové firmy, které se výrobou a distribucí konopných produktů zabývají,“ zhodnotil Fanta současný trend s tím, že tyto firmy generují vysokou přidanou hodnotu i ve formě tvorby nových pracovních míst. Odvětví konopných produktů je proto podle něj dlouhodobě perspektivní.

Zda budou pro Česko ekonomické dopady pozitivní, případně jak moc, ovšem podle Fanty závisí na tom, jaké si nyní nastavíme regulatorní prostředí. „Potenciální zákaz, který teď státní instituce tlačí, mi přijde jako krajně nešťastný… Zákazem nic nevyřešíme,“ řekl. Vždy se prý totiž objeví alternativní látka s podobnými účinky, která zregulovaná není, a bude tak třeba dalších a dalších zákazů. Zákazy a časté změny potom podle Fanty do podnikatelského prostředí vnášejí pouze nejistotu.

Fanta je rovněž přesvědčen, že zákaz HHC by jenom pomohl černému trhu. „Když něco zakážeme, tak ta poptávka zůstane… Lidé si k HHC budou hledat jiné alternativní cesty,“ dodal s tím, že na černém trhu se ztrácí dohled nad kvalitou.

Zavést floridský model?

Ze Spojených států se na konferenci připojil i americký ekonom Beau Whitney, který na ní prezentoval výsledky výzkumu o kanabinoidní ekonomice v regulovaném prostředí. Zvlášť popsal prostředí Floridy, kde byl nedávno prosazen zákon příznivý ke kanaboidnímu průmyslu. „Průmysl podporuje 626 farmářů. Výroba a distribuce zaměstnává dalších 700 podniků, které generují obrat ve výši šesti miliard dolarů a zaměstnávají 18 tisíc lidí. Celkem kanabinoidní průmysl na Floridě podporuje přes 103 tisíc pracovních míst,“ prezentoval Whitney.

Česká republika by si podle něj mohla vzít z floridského modelu regulace kanabinoidního průmyslu příklad. K tomu řekl, že neexistují data, která by potvrzovala vyšší užívání kanabisu dětmi v těch státech, kde je užívání povoleno. „Data z USA naopak naznačují zájem nižší,“ dodal na závěr Whitney.

Filip Krumphanzl