Foto: Publicdomainpictures, koláž ZD

Konsolidační balíček podle ředitelů nemocnic může vést k tlaku na zvýšení mezd

Konsolidační balíček, který ve čtvrtek představila vláda, může podle ředitelů některých moravskoslezských nemocnic zvýšit tlak zaměstnanců na nárůst mezd. Zatímco někteří ředitelé se výrazných dopadů opatření do ekonomiky nemocnic neobávají, podle jiných ho nemocnice pocítí. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK.

Součástí konsolidačního balíčku je plánované zvýšení DPH na léky a naopak snížení u zdravotnických prostředků. DPH na léky je v současné době deset procent a vláda navrhuje zvýšení na 12 procent. Do nejnižší sazby DPH zároveň klesnou z nynějších 15 procent zdravotnické prostředky, což je veškerý používaný materiál od obvazů po invalidní vozíky, a zdravotnické přístroje, které jsou nyní zatížené 21procentní daní.

„Přímý dopad vládního balíčku do ekonomiky nemocnice bude dle mého názoru zanedbatelný. Hlavní nákladovou položkou jsou osobní náklady a zde jsem nezaznamenal žádné avizované změny. Cenové turbulence v oblasti léků, léčiv, reagencií, zdravotnického, ale i provozního materiálu, energií a nakupovaných služeb jsou s ohledem na výši inflace již tak markantní, že dopady úprav snížených sazeb DPH v řádu plus dvou procent, respektive minus tří procent, budou mít minoritní ekonomický dopad,“ míní ekonomický náměstek Městské nemocnice Ostrava Jaroslav Stošek.

Podle něj opatření ale obecně ovlivní život zaměstnanců. „Balíček bude mít dopad převážně na naše zaměstnance, což s ohledem na růst životních nákladů v důsledku inflace a snížení čistých příjmů zvýšením odvodů státu povede k akcelerovaní tlaku na další růst mezd. A to vzhledem k dlouhodobému nedostatku pracovní síly ve zdravotnictví není pro ekonomy nemocnic dobrá zpráva,“ míní Stošek.

Naopak ředitel krajské nemocnice v Krnově Ladislav Václavec považuje přesuny v sazbách DPH v oblasti zdravotnictví za špatné. „Navýší to náklady nemocnici i zdravotním pojišťovnám. Máme ústavní lékárnu, odkud se léky dodávají do nemocnice, a tam máme objem za rok pro nemocnici zhruba kolem 100 milionů korun, takže naše náklady se zvýší o dva miliony korun, protože my to neuplatňujeme, nejsme plátci DPH, takže pro nás přímý náklad bude o dva miliony korun jenom v tomto,“ uvedl Václavec

Dodal, že cena léků poroste i v lékárně pro veřejnost. „Tam náklad z největší části zaplatí pojišťovny, pokud jsou léky na pojišťovny, a v druhé části samozřejmě klient. Takže se to vytáhne od lidí. Myslím si, že to je nešťastné. Tyto základní věci měly být ponechány v sazbě deseti procent,“ míní Václavec. Podle něj kvůli opatřením poklesne objem reálných mezd u všech zaměstnanců, což může vést k tlaku na navýšení mezd. „Nikdo s tím není spokojený, myslím si, že je to opravdu neštěstí. Vláda místo toho, aby zdanila digitální služby, šla do dividend, které se odvádějí mimo naši republiku, nebo více zdanila výrobce elektrických energií, tak to prostě dělá nešťastně,“ dodal Václavec.

Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, dopad konsolidačního balíčku zatím nevyhodnotila. „Fakultní nemocnice Ostrava nyní analyzuje a propočítává finanční dopady vládního balíčku do ekonomiky nemocnice,“ řekla mluvčí Petra Petlachová.

-čtk-