Foto: PxHere

Evropská Rada přijala doporučení k řešení antimikrobiální rezistence

Evropská Rada přijala v úterý tento týden doporučení, jehož cílem je zintenzivnit činnost Evropské unie v boji proti antimikrobiální rezistenci (AMR) v oblasti zdraví lidí, zvířat a životního prostředí. Celosvětová hrozba každý rok způsobí úmrtí u více než 35 tisíců lidí.

K antimikrobiální rezistenci dochází tehdy, pokud se bakterie, viry, houby a paraziti v průběhu času mění a již nereagují na antimikrobiální látky. V důsledku toho se antibiotika a další antimikrobiální léky stávají neúčinnými, což může vyvolávat značné obtíže s překonáním nemoci. 

„Nemůžeme si dovolit ignorovat smrtelnou hrozbu, kterou mikroorganismy odolné vůči lékům představují pro lidské zdraví. Řešení antimikrobiální rezistence bylo klíčovou prioritou švédského předsednictví a dnešní doporučení poskytuje zemím Evropské unie nástroje ke sledování a snižování spotřeby antimikrobiálních látek,“ řekl v této souvislosti Jakob Forssmed, švédský ministr sociálních věcí a veřejného zdraví. Dodal, že doporučení využívá k AMR přístup „One health“, který vychází ze skutečnosti, že zdraví lidí, zvířat a životního prostředí jsou vnitřně propojeny, a lze je udržet pouze společným úsilím. 

Doporučení Rady nabádá k obezřetnému používání antimikrobiálních látek a poskytuje řadu dobrovolných opatření s cílem snížit riziko, že se mikroorganismy stanou odolnými. 

Mezi navrhované cíle patří například snížení používání antimikrobiálních látek do roku 2030, konkrétně 20procentní snížení celkové lidské spotřeby antibiotik a 50procentní snížení celkového prodeje antimikrobiálních látek používaných u hospodářských zvířat. Dále pak také posílení národních akčních plánů zaměřujících se na AMR a sledování užívání antibiotik na vnitrostátní úrovni. Cílem je také zlepšení zdraví a životních podmínek zvířat určených k produkci potravin z důvodu snížení šíření infekčních chorob v zemědělství. V neposlední řadě se doporučení týká zvyšování informovanosti mezi veřejností a odborníky působícími v oblasti lidského zdraví a veterinární péče, kam by mělo patřit také školení pro zdravotníky, včetně komunikačních kampaní. 

Odhadovaný počet úmrtí v důsledku infekcí bakterií rezistentních na antibiotika v EU. Zdroj: ECDC

Boj s AMR za více než miliardu ročně 

Odhadované náklady na AMR jsou v Evropě každý rok 1,1 miliardy eur. Když nezabírá antimikrobiální léčba tzv. první linie, což je nejúčinnější a nejbezpečnější možnost léčby pro pacienta, zdravotničtí pracovníci přistupují k dražším alternativám, kam patří léky druhé a třetí linie (poslední dostupné možnosti léčby). Komplikace a delší trvání nemoci někdy vyžadují také pobyt v nemocnici, což s sebou přináší další náklady. V důsledku AMR dochází také k narušení obchodu s hospodářskými zvířaty a živočišnými produkty, což významně poškozuje ekonomickou prosperitu evropských zemí. 

Pokud nedojde ke přijetí doporučovaných opatření, antimikrobiální rezistence by podle Evropské Rady mohla zapříčinit každý rok až 10 milionů úmrtí po celém světě. 

-ns-