Foto: Pixabay

Konsolidační balíček schválila vláda beze změn. Součástí je i novela o hazardu

Vláda dnes schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí. Informaci potvrdili v tiskové zprávě Starostové a nezávislí (STAN), podle nichž kabinet balíček přijal v původní podobě. Součástí balíčku je i úprava spotřebních daní a daně z hazardu.

Konsolidační balíček obsahuje opatření, která vyžadují legislativní změny. Zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent snížené sazby DPH, které nyní činí deset a 15 procent a mění rozložení některých položek v sazbách DPH. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší řadu daňových výjimek, mimo jiné slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Zavádí rovněž nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření a doutníků by se měla zvýšit o 10 procent v roce 2024 a o 5 procent v každém roce 2025 až 2027. U zahřívaného tabáku se jedná o 15 procent v každém roce 2024 až 2027. Návrh je v souladu s principy ochrany veřejného zdraví, bojem se závislostmi a doporučeními z NERV. Balíček dále zvyšuje spotřební daň z lihu o 10 procent v roce 2024 a o 5 procent v každém roce 2025 až 2027. Ve srovnání s okolními zeměmi má Česká republika aktuálně nižší zdanění lihu než Polsko a Slovensko, a je tak na úrovni Německa.

Zpřísnění internetových hazardních her

V boji se závislostmi vláda navrhuje 30procentní sazbu u živých her (kostky, karty, ruleta) binga, kursových sázek, tombol a turnajů malého rozsahu. Dopady hraní na internetu u všech typů her v principu nejsou vázány na místo, kde má hazardní společnost provozovnu. Z tohoto důvodu se navrhuje změna rozpočtového určení daní tak, že výnos ze všech online hazardních her bude nově 100procentním příjmem státního rozpočtu.

Internetové hry jsou dle návrhu rizikovější, zejména díky rychlosti hry a možnosti nepřetržité účasti. Novela navrhuje zpřesnění a zjednodušení procesu blokace internetových stránek s nelegálně provozovanými hazardními hrami tak, aby byl celý proces jednodušší a přehlednější. Na rizikové hraní online hazardních her upozornil na tiskové konferenci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Sněmovna by se měla konsolidačním balíčkem začít zabývat na červencové schůzi. Vláda chce dokončit legislativní proces do konce roku, aby balíček mohl začít platit v příštím roce.

-ns-, ČTK