Ilustrační foto: Freepik

Počet diabetiků raketovým tempem narůstá, v roce 2050 jich může na světě být až 1,3 miliardy, varuje studie

Počet lidí s cukrovkou celosvětově stoupá, a pokud se nic nestane, bude stoupat ještě rychlejším tempem. Podle studie vědců americké Washingtonské univerzity reálně hrozí, že do roku 2050 stoupne počet cukrovkářů dvou a půl násobně – ze současných 529 milionů na 1,31 miliardy. Do roku 2045 přitom budou až tři ze čtyř dospělých s diabetem žít v zemích s nízkými a středními příjmy.

Cukrovka je na alarmujícím vzestupu ve všech světových regionech, varovali autoři studie. „Rychlost, kterou cukrovka roste, je nejen alarmující, ale také náročná pro každý zdravotnický systém na světě,“ uvedla pro Reuters hlavní autorka studie publikované v žurnále The Lancet Liane Ongová.

Pokud jednotlivé státy nepřijmou potřebná opatření, vzroste počet diabetiků v příštích třiceti letech v každé zemi světa, varuje ve své studii Washingtonská univerzita. Většinu případů tvoří cukrovka druhého typu, která souvisí s obezitou a do značné míry jí lze předcházet, uvedli tamní vědci.

Nárůst rozšíření cukrovky nicméně není ve světě rovnoměrný. V severní Africe a na Blízkém východě se očekává, že podíl nemocných cukrovkou dosáhne v polovině 21. století 16,8 procenta, v Latinské Americe a Karibiku to mají být 11,3 procenta a celosvětový průměr má podle těchto projekcí činit 9,8 procenta. Nyní je prevalence na úrovni 6,1 procenta.

„Diabetes bude určujícím onemocněním tohoto století. To, jak se zdravotnická komunita vypořádá s diabetem v příštích dvou desetiletích, bude utvářet zdraví populace a průměrnou délku života na dalších 80 let. Svět nedokázal pochopit sociální povahu diabetu a podcenil skutečný rozsah a hrozbu, kterou nemoc představuje.“ konstatuje studie.

-red-