Odborná garantka projektu, lékárnice Veronika Čillíková. Zdroj: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Brněnská nemocniční lékárna pomáhá odhalit hrozícího Alzheimera

Odhaduje se, že Alzheimerovou nemocí trpí ve věku 65 let každý desátý člověk, v 80 letech každý pátý a v 90 letech již každý druhý. Obávané duševní onemocnění se přitom může projevovat různě – zhoršením paměti, řeči, schopnosti koncentrace či prostorové orientace. Příznaky počínající choroby může pomoci odhalit jednoduchý test, který nově zdarma provádí farmaceuti v nemocniční lékárně Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Lékárna o nové službě informovala prostřednictvím tiskové zprávy na svých webových stránkách.

Konzultace zájemců s lékárníkem probíhá formou dvou nenáročných testů, které pomohou odhalit brzké náznaky poruchy krátkodobé paměti. „Testy paměti byly vytvořeny speciálně pro použití v lékárnách ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví a jejich výsledky je lékárník schopen interpretovat ihned po vyplnění,“ vysvětluje lékárnice Veronika Čillíková, která je odbornou garantkou projektu.

Jenom za poslední rok tento druh screeningu podstoupilo přes čtyřicet zájemců. „Osm pacientů se pohybovalo pod skóre, které testy označují za normu, proto jsem pro ně – také vzhledem k jejich anamnéze – vypracovala doporučení pro praktického lékaře s cílem důkladného vyšetření,“ popisuje proces speciálně vyškolená farmaceutka. Doplňuje, že pokud jsou pacienti již podchycení u neurologa, je cesta k vyšetření pomocí specifických testů a počítačové tomografie (CT) kratší a celkově snazší.

Konzultace probíhají každý čtvrtek v Konzultačním centru lékárny a zájemci se na ně mohou objednávat buďto osobně nebo telefonicky. Samotné vyšetření trvá přibližně půl hodiny.

-red-