Ilustrační foto: archiv ZD

Na rezidenční místa půjde příští rok o 200 milionů méně

Ministerstvo zdravotnictví dostane příští rok na vzdělávání lékařů ze státního rozpočtu o 200 milionů méně než letos. Vyplývá to z dokumentu o šetření na resortních dotacích z konsolidačního balíčku. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes na dotaz novinářů řekl, že peněz bude minimálně stejně jako loni. Využijí se podle něj ty nespotřebované z letošního roku, kdy bylo k dispozici 820 milionů korun.

Znovu by podle materiálu ke konsolidačnímu balíčku mělo být na tyto dotace 800 milionů korun v roce 2025. Nepůjdou ale zřejmě už ze státního rozpočtu. „V rámci připravované novelizace zákona o zdravotních pojišťovnách by agenda podpory rezidenčních míst měla přejít na zdravotní pojišťovny,“ řekl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Pojišťovny díky tomu podle něj budou moci lépe směřovat lékaře do odborností a regionů, u nichž to bude aktuálně potřeba. Změna ale podle něj bude záležet na délce legislativního procesu u novely zákona o veřejném zdravotním pojištění.

V letošním roce ministerstvo chtělo z dotací podpořit 150 rezidenčních míst pro vzdělávání všeobecných praktických lékařů a 80 míst pro praktické lékaře pro děti a dorost. Měsíčně ministerstvo na jedno přispívá 55 tisíc korun. Peníze vyčlenilo také pro vzdělávání dětských psychiatrů a neurologů.

Pokud student medicíny absolvuje lékařskou fakultu, pokračuje v přípravě na závěrečnou atestaci na takzvaném rezidenčním místě. Zřizují je nemocnice i soukromé ambulance, medici se na nich dále vzdělávají pod dohledem zkušených lékařů. Ministerstvo jim měsíčně platí částku, která se dělí mezi vzdělávaného a zdravotnické pracoviště či školitele.

V roce 2020 bylo vyhrazeno na rezidenční místa pro vzdělávání lékařů 740 milionů korun, v roce 2019 zhruba 600 milionů korun. Předchozí ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval různou částku podpory rezidenčního místa podle regionů – v těch, kde lékaři chybí, měla být vyšší, lékaři by se ale museli zavázat v dané oblasti pracovat i po skončení vzdělávání. Plán ale do sněmovních voleb a střídání v čele úřadu nestihl realizovat.

-čtk-