Ilustrační foto: Freepik

Tři čtvrtě milionu míří z Česka na psychologickou pomoc ukrajinským dětem, sbírka stále pokračuje

Ve sbírce na psychologickou pomoc ukrajinským dětem konané pod hlavičkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, se sešlo přes 730 tisíc korun. Prostředky budou použity na psychologickou pomoc dětem z Ukrajiny pobývajícím na území České republiky a na podporu ukrajinských dětí, které se vrátí zpět do vlasti z neoprávněného zadržování v Rusku. Veřejná sbírka byla vyhlášena října v souvislosti s konáním druhého ročníku Parlamentního summitu Krymské platformy.

Mezinárodní Krymská platforma vznikla v roce 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Druhý ročník parlamentního summitu hostí dnes předsedkyně Sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová. Účast na něm potvrdilo více než 50 parlamentních delegací z celého světa.

„Problematika dětí násilně unášených z Ukrajiny a neoprávněně zadržovaných ruskými okupanty daleko od domova je jedním z velice důležitých témat pražského summitu Krymské platformy. Bavíme-li se totiž o budoucnosti Ukrajiny, je třeba mluvit i o osudu dětí, které budoucnost svého národa ztělesňují. Z celého srdce proto děkuji všem, kteří projevili dobrou vůli a v nouzi solidárně podali pomocnou ruku těm z nejzranitelnějším,“ uvedla Pekarová Adamová.

Veřejná sbírka, která se koná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a Prezidentského úřadu Ukrajiny, vynesla k dnešnímu dni přes 230 tisíc korun. Tuto částku pak Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové navýšil o dalšího půl milionu. Výsledek sbírky byl dnes večer slavnostně vyhlášen v Míčovně Pražského hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla, vysokých ústavních činitelů a představitelů zahraničních delegací zákonodárců účastnících se nadcházejícího summitu. Do sbírky je možné se zapojit a na podporu ukrajinským dětem přispět i nadále.

Nadace Olgy Havlové sbírkou navazuje na svoje předchozí pestré charitativní aktivity, kdy v letech 2022–2023 podpořila 45 neziskových organizací v poskytování odborné pomoci běžencům z Ukrajiny s velkým důrazem na odbornou psychologickou pomoc. Ve spolupráci s organizací AMIGA byla dosud poskytnuta individuální psychologická podpora přes 1 150 klientům a uskutečnily se skupinové aktivity pro více než 3 700 potřebných dětí. „Díky výtěžku ze sbírky budeme moci i nadále financovat pomoc potřebnou pro vyrovnání se s prožitými válečnými traumaty. Pomůžeme dětem, aby znovu nabyly pocit bezpečí, podpoříme jejich komunikační dovednosti a přispějeme ke snížení emociálního napětí v prostředí důvěry a porozumění. Tím jim můžeme vrátit ztracené dětství,“ dodala ředitelka Výboru dobré vůle Monika Granja.

-jkn-