Dr. Eduardo Bunge, Professor in the department of Psychology at Palo Alto University and Director of the Master of Science in Psychology in California. Photo: Canadian Medical

Chatboti a digitální persony budou v praktické medicíně do deseti let běžní, říká psycholog Bunge z Kalifornie

Systém chatbotů, kteří nahrazují reálnou konverzaci mezi lidmi a umějí rozpoznat emoce člověka, zažívá v Americe velký boom. Jedná se především o oblast duševního zdraví, kterou umělá inteligence pomáhá podle řady analýz zlepšovat. Na konferenci GP CON Prague, která se konala pod záštitou Canadian Medical, přijel o přínosech chatbotů v oblasti duševního zdraví přednášet profesor psychologie z Palo Alto University v Kalifornii Eduardo Bunge. Zdravotnický deník ho při této příležitosti oslovil, aby nám o nevšedním tématu pověděl něco víc.

V souvislosti s chatboty mluvíte o duševním zdraví člověka. Vnímáte jejich potenciál také v jiných zdravotnických oblastech, než je psychologie či psychiatrie?

Samozřejmě. Zdravotnictví má mnoho přesahů do různých oblastí. Většina lidí s chronickým onemocněním například nebere pravidelně medikaci, což může být další oblastí, se kterou mohou pomoci právě chatboti. Mohou se například zeptat: „Jak se dnes cítíš? Vzal sis prášek?“

Takže by to pacient bral jako upozornění?

Je to víc než upozornění. Pacient by vedl s chatbotem simulovanou konverzaci o tom, proč si prášek vzal nebo nevzal, jak se cítí a proč a tak dále, což tomu opět dává úplně jiný přesah. S chatbotem navíc můžete navázat konverzaci kdykoliv, i ve dvě hodiny ráno, když to klient potřebuje a terapeut není k dispozici.

Jak se na chatboty dívají psychologové v Kalifornii?

Lidé pracující ve zdravotnictví většinou umělé inteligenci vzdorují více než pacienti. U chatbotů a jejich přínosu stále spíše váhají, na rozdíl od pacientů, kteří jsou v Americe do něčeho takového zapálení. Někteří lidé si mohou myslet, že je ohrožena jejich pracovní pozice. Já si myslím, že umělá inteligence udělá naši práci lepší, protože budeme moci nabízet lepší zdravotní péči. Na začátku se vždycky každý zdráhá a bojí se přijmout něco nového, ale pak se zamyslí a přece jen přijme možnosti, které nám technologie nabízí.

Chatboti, digitální persony…Myslíte, že je to budoucnost medicíny? Kdy je budou podle vás používat lidé po celém světě?

To je těžké predikovat, ale myslím, že dříve než v příštích deseti letech.

Příklad konverzace diabetika s digitální personou o možnostech léčby. Zdroj: Youtube/Promethist, Eduardo Bunge

To je trochu děsivé.

Nebo vzrušující. Stále narůstá počet nových produktů s prvky umělé inteligence a jejich prodej. Pokud to dokážeme užít správným způsobem, je to krok vpřed.

Nebojíte se přece jen, že si děti a mladiství mohou na chatbotech vybudovat závislost?

Nebojím se. V oblasti dětské psychologické péče jsou nejrůznější obavy, které se však ne vždy naplní. Lidé se strachovali, že jejich děti budou traumatizovány už s příchodem televize nebo videoher. To je ale přirozený lidský strach z nových věcí.

Umíte si ku příkladu představit covidovou pandemii bez sociálních sítí a technologií, které dnes máme? Myslím si, že by to bylo stokrát horší. Představte si, že jste v povinné karanténě bez možnosti někomu zavolat přes videohovor nebo si s někým chatovat. Technologie nám během covidu významně pomohly. A významně pomáhají i v oblasti duševního zdraví.

Nela Slivková