Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na konferenci CZ-DRG 2023. Foto: Jakub Němec

Data CZ-DRG jsou pilířem systému zdravotnictví, řekl Válek na konferenci

Za pilíř debaty o směřování tuzemského systému zdravotnictví, označil český systém DRG ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na devátém ročníku konference CZ-DRG. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ocenil podporu, kterou systému CZ-DRG dávají zdravotní pojišťovny, ministerstvo a sítě referenčních nemocnic, bez níž by trvalá udržitelnost systému nebyla možná. Tématem úvodních projevů se stala i do budoucna neudržitelná situace v dlouhodobé a následné lůžkové péči.

Za nejdůležitější změny, které za svého působení nastartoval, označil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na konferenci novinky v oblasti úhrad a centrové péče. „V tomto směru jsme úplně překopali úhradovou vyhlášku, protože se domnívám, že je potřeba podporovat primární péči, jednodenní péči i péči centrovou,“ řekl Válek a následně zdůraznil roli DRG. „Nic z uvedeného by ale nebylo možné bez účinného systému CZ-DRG. To je naprosto jednoznačný pilíř celé debaty, je to zdroj dat, na základě kterých se rozhodujeme o jednotlivých krocích,“ řekl Válek a poděkoval všem, kdo se na chodu systému podílejí.

Ministr zdravotnictví také účastníky konference ubezpečil, že se jejími závěry bude ministerstvo zabývat. „Nejen že beru závěry CZ-DRG konferencí velmi vážně, ale vždycky se budu snažit udělat všechno pro to, aby aparát závěry těchto konferencí považoval za něco, co se musí realizovat,“ slíbil a dodal: „Moje role je odstínit toto zásadní téma od politických tlaků, což mě stojí hodně energie. Ale není žádná síla v této zemi, která by mi v tom zabránila.“

Hledání lůžek pro seniory, kterých přibývá

Ministr na konferenci mluvil kromě jiného také o stavu lůžkové péče v tuzemských nemocnicích. „Je třeba bavit se o tom, jak využít lůžka k tomu, abychom nabídli dostatečně důstojnou péči stárnoucí populaci. Počet seniorů narůstá a my pro ně nepotřebujeme akutní lůžka, ale lůžka dlouhodobé a následné péče,“ řekl Válek. A zmínil, že navázal úzkou spolupráci s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). „Profesor Dušek se díky tomu dostal k datům ministerstva práce a sociálních věcí, tato data analyzuje a já pevně věřím tomu, že se mílovými kroky blíží doba, kdy budeme moci prezentovat první společná obou našich ministerstev týkající se seniorní populace, například Alzheimeru a stařecké demence,“ uvedl Válek.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek na konferenci CZ-DRG 2023.

Ministrova slova podpořil také ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. „Akutní lůžková péče v České republice je podle mého názoru na těžké křižovatce. Lůžkový fond se za posledních deset let nehnul téměř nijak. Nemění se počet lůžek, ale klesá objem lůžkové péče, což je velmi pozitivní zpráva. Zkracují se hospitalizace, startuje jednodenní péče, hodně oborů se přesouvá do ambulantního provozu, ale nepřipravujeme na to restrukturalizaci lůžkového fondu a k tomu nám zásadně stárne populace a začínají nám chybět kapacity v následné dlouhodobé péči. V následujících letech se bude muset něco stát, jinak systém narazí do zdi,“ varoval Dušek.

Klíčová podpora referenčních nemocnic

Dušek na konferenci připomněl, že CZ-DRG již přímou grantovou kontrolu a podporu nemá. „CZ-DRG existuje, je plošně implementováno a jsme zavázáni k jeho trvalé udržitelnosti. A nebýt podpory zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví a sítě referenčních nemocnic, tak by žádná trvalá udržitelnost nebyla a byl by z toho nějaký pseudopolitický ping-pong a nastal by velký problém – nedostáli bychom totiž závazku, že když systém vyvineme, bude skutečně funkční,“ řekl Dušek.

Ocenil, že úhradová vyhláška definuje pro referenční nemocnice. „Díky práci referenčních nemocnic umíme velmi detailně oceňovat nákladovost akutní lůžkové péče. Systém CZ-DRG už není jen klasifikačním systémem, ale už je definitivně i systémem pro management akutní lůžkové péče, pro posuzování centralizace té péče a efektivní distribuce pacientů v síti péče,“ popsal Dušek.

V úvodním bloku konference vystoupil také ředitel odboru úhrad zdravotní péče Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Mrázek, který CZ-DRG kontroluje, přepočítává a připomínkuje. „Myslím si, že jsme udělali hodně práce a dosáhli velkého pokroku. Systém CZ-DRG už je dnes vhodný pro úhrady zdravotní péče. Samozřejmě má i řadu trhlin, ale v globálu se povedl,“ řekl Mrázek a také poděkoval referenčním nemocnicím. „Jejich role při získávání sekundárních účetních dat je pro systém klíčová. A protože máme síť referenčních nemocnic robustní, výsledky odpovídají realitě a dá se s nimi dobře pracovat,“ řekl Mrázek, podle něhož je při kódování klíčové pracovat na „lince mezi lékařem a kodérem, na které je ještě spousta hluchých míst“.

Účastníci úvodního panelu konference CZ-DRG 2023.

„Rádi na kultivaci systému pracujeme a rádi na ní i nadále spolupracovat budeme. Je pochopitelně i naším zájmem, aby optimálně fungoval klasifikační i úhradový mechanismus,“ uvedl k tomu za referenční nemocnice ekonomický náměstek Fakultní nemocnice Brno Robert Czekus.

Postup sběru dat představila na konferenci Markéta Bartůňková, která v ÚZIS vede Ekonomický tým DRG Restart. „V březnu letošního roku jsme se rozhodli, že si letos uděláme dvě kola sběru dat, s tím, že zkusíme první kolo dat nasbírat v rekordním čase, referenční nemocnice nám měly předat data do konce června. První kolo bylo vyhlášeno s tím, že ÚZIS zkusí na datech za rok 2022 spočítat nákladovost hospitalizačních případů a pokusí se výsledky aplikovat do metodik pro příští rok,“ vysvětlila Bartůňková.

„Cíl se podařil, do konce června nám data poskytlo 38 referenčních nemocnic, prošlo nám jich 25 – a z nich jsme poté počítali výsledné náklady hospitalizačních nákladů,“ uvedla. A vysvětlila, že druhé kolo sběru dat má uzavírku v první polovině listopadu. „Tato data budou ale budou využita až pro rok 2025, takže na ukončení jejich sběru nebyl tak silný tlak,“ dodala Bartůňková.

Jakub Němec

Foto: autor