První ročník mezinárodní konference praktických lékařů GP Con Prague 2023. Foto: Canadian Medical

Dohled umělé inteligence nad lidskou psychikou je blíž, než si myslíme

Významnou pomoc v oblasti duševního zdraví by pro český zdravotnický systém mohly představovat počítačové programy, které simulují konverzaci mezi lidmi. O chatbotech, kteří si s uživatelem povídají přes mobilní aplikace, přijel do Prahy přednášet profesor psychologie z Palo Alto University v Kalifornii Eduardo Bunge, který se zabývá umělou inteligencí v souvislosti s péčí o duševní zdraví pacientů. Nezvyklá témata, jako je emoční umělá inteligence či safeguarding pacientů, otevřel první ročník mezinárodní konference praktických lékařů GP Con Prague 2023, která se konala pod záštitou praktického lékaře pro dospělé z Canadian Medical Dalibora Stoszka.

„Nejnovější analýzy využití chatbotů prokázaly slibné výsledky u osob s depresí, úzkostmi, či u silně stresovaných pacientů. Zajímavé je, že pacienti mají tendenci chatbotům přisuzovat lidské vlastnosti a často se jim svěřují s informacemi, které by obvykle s živými lidmi nesdíleli. Pacienti si dokonce vytvářejí s chatboty stejné vazby jako s terapeuty, psychology či psychiatry,“ vysvětil Eduardo Bunge fungování emoční umělé inteligence.

Digitální terapie je podle něj zvláště užitečná v případech, pokud pacienti vyhledávají a potřebují podporu v mimopracovní době lékařů. „Chatbot může poskytnout terapeutické sezení i ve dvě hodiny ráno, kdy to klient nejvíce potřebuje a terapeut není k dispozici,“ vyzdvihl na konferenci Bunge.

V rámci úvodní přednášky diskutovali lékaři o tom, zda jsou tyto technologie skutečně schopny poskytnout pacientům dostatečnou emoční podporu, a jak jejich potenciál maximalizovat. Co se týče o možné závislosti lidí na digitálních terapiích, Bunge v této oblasti budoucí nebezpečí nevidí. „Stejně potenciálně nezdravý vztah si můžete vybudovat i s člověkem na terapeutickém sezení,“ odpověděl na dotaz z pléna. Stejně tak neholduje názoru, že by umělá inteligence obrala zdravotníky o práci. „Stále potřebujeme odborníky na duševní zdraví, kteří pomohou klientům používat počítačové programy efektivně,“ vyvrátil i tuto obavu.

Na konferenci vystoupil také druhý zahraniční host Rajat Srivastava, učitel praktického lékařství z University of Cambridge a Leicester Medical School, který přednášel o systému takzvaného safeguardingu, neboli ochraně pacientů ve zdravotnických a sociálních službách. Pestrou paletu přednášek nabídl také sesterský workshop, během kterého se o své zahraniční zkušenosti podělily zdravotní sestry z Canadian Medical.

Nastolená témata prvního ročníku konference GP CON Prague 2023 vyvolala řadu otázek a diskusí. „Sál plný mladých lékařů a mediků svědčil o tom, že taková konference má smysl a chyběla tu. Dokládá také, že se mladí praktici chtějí dále průběžně vzdělávat a o zajímavých tématech diskutovat s ostatními kolegy. Už teď se těšíme na příští ročník a zamýšlíme se nad možnými tématy,“ uzavřel Dalibor Stoszek.

Podrobnější rozhovor s Eduardem Bungem o emoční umělé inteligenci a Rajatem Srivastavou o safeguardingu Zdravotnický deník připravuje.

-ns-