Foto: PxHere

Sdružení praktiků: Pohotovosti nikdy nebyly v naší kompetenci

Asociace českých a moravských nemocnic poslala předsedovi vlády a ministrovi zdravotnictví dopis s konkrétními návrhy na změny českého zdravotnictví (psali jsme zde). V dopise žádá, aby se personální zajištění nepřetržité péče v oboru všeobecného lékařství při urgentních příjmech vrátilo do kompetence regionálních sdružení praktických lékařů. Podle Sdružení praktických lékařů (SPL ČR), které Zdravotnický deník oslovil, je ale tento požadavek nesmyslný, protože zajištění pohotovostních služeb v kompetenci regionálních sdružení nikdy nebylo.

„V oboru praktického lékařství nikdy v minulosti nebyla poskytována nepřetržitá péče, taková neexistuje ani nyní,“ stojí v odpovědi od 1. místopředsedy SPL ČR Michala Bábíčka a právníka SPL ČR Jakuba Uhra. „Navíc personální zajištění pohotovostní služby nikdy v kompetenci regionálních sdružení praktických lékařů nebylo, takže požadavek na vrácení kompetence, kterou sdružení praktických lékařů nikdy nemělo, nedává příliš smyslu,“ doplňují zástupci Sdružení. 

Ačkoliv se tedy praktici podle Bábíčka s Uhrem ve velké míře účastní pohotovostních služeb, stejně tak jako jiných odborností, nic to nemění na tom, že tato služba nelze být součástí oboru všeobecného praktického lékařství.

„Z našeho pohledu dává smysl sjednocení míst poskytování neodkladné a akutní péče v rámci urgentních příjmů, kdy je propojeno pracoviště urgentního příjmu s lékařskou pohotovostí,“ uvádí dále sdružení pro Zdravotnický deník.

Problémy s nadužíváním péče

Zneužívání zdravotní péče je však podle zástupců SPL ČR vážným problémem, na které AČMN upozorňuje oprávněně. „Na základě informací od řady našich členů, kteří se na lékařské pohotovostní službě podílejí, odhadujeme, že více než dvě třetiny ošetřených pacientů v rámci pohotovostní služby na pohotovostní službu vůbec nepatří,“ uvádějí a doplňují, že správný je i požadavek na zjednodušení a zefektivnění systému akreditací nemocnic pro vzdělávání.

-ns-