Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek a protestující lékaři se na platech nedohodli

Odbory podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun, což byla podle jeho slov nejvyšší možná nabídka ministerstva zdravotnictví. To nabídlo protestujícím lékařům také růst platových tarifů o pět procent, řekl Válek novinářům po dnešním jednání s protestujícími lékaři. Ti od prosince odmítli sloužit přesčasy, čímž chtějí podpořit své požadavky na změny v odměňování a přesčasové práci.

Válek řekl, že udělal při snaze o dosažení dohody maximum, co bylo v jeho silách. „Náš partner požadavky stupňoval a neměl ochotu ke kompromisu,“ řekl ministr. Lékařům platy vzrostou podle něj i bez dohody, z veřejného zdravotního pojištění je na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun.

„Oproti minulému týdnu jsme se prakticky neposunuli vůbec. Byla to téměř stejná nabídka jako minulý týden,“ řekl vůdce protestů ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) a viceprezident komory Jan Přáda. Slibovaný pětiprocentní nárůst se podle něj nedotkne všech zdravotníků. Už před jednáním Přáda uvedl, že navrhovaný růst platů by se měl dotknout jenom části lékařů. Komora proto spolu s odbory žádala navýšení tarifních platů všech zdravotníků, což ministerstvo odmítlo.

Kubek: Ministerstvo nedalo dostatečné garance

ČLK podle svého prezidenta Milana Kubka trvá na sjednocení odměňování napříč nemocnicemi bez ohledu na to, zda je zřizuje stát či kraje. Základní odměna lékaře bez přesčasů by měla podle něj být 1,5 až 3násobkem průměrné mzdy. „Netrváme na tom, aby to bylo už od ledna 2024, souhlasíme s postupným navyšováním,“ řekl Kubek. Ministerstvo ale podle něj nedalo dostatečné garance, že to tak bude. Za nedostatečnou považuje nabídku také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Podle včerejšího výstupu ČLK podalo výpovědi z přesčasů více než 6 100 lékařů a budou nemocnicím chybět ve směnách. Komora také upozornila, že ve velkých i menších nemocnicích nejsou výjimkou oddělení, v nichž přesčasy vypovědělo 70 až 100 procent lékařů.

Výrazně omezený provoz budou mít podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády například fakultní nemocnice v Krči či Motole, Hradci Králové nebo Nemocnice Jihlava. Omezená bude na začátku prosince podle lékařů hlavně plánovaná péče. „Akutní provoz bude velmi omezený i z hlediska čekání a tak dále,“ uvedl Přáda.

red, ČTK